De waarde van de bitcoin is sinds begin dit jaar fel gestegen.
Foto: AFP

Bitcoin piekt even boven recordhoogte van 69.000 dollar

De waarde van de bitcoin heeft vanmiddag, rond 16 uur, even boven de 69.000 dollar gepiekt. Daarmee heeft de grootste en bekendste cryptomunt ter wereld het record uit 2021 gebroken. Toen tikte de waarde van de bitcoin net geen 69.000 dollar aan. 

De bitcoin begon het jaar met een waarde van rond de 43.000 dollar. Sindsdien is de waarde van de grootste cryptomunt ter wereld al zo'n 60 procent gestegen.

Vanmiddag sprong de waarde van de bitcoin boven 69.000 dollar. Op het piekmoment was de munt 69.191,94 dollar waard. Daarmee heeft de bitcoin het vorige record uit 2021 gebroken. Kort na het verbreken van het record, zakte de waarde van de bitcoin weer terug tot onder de 68.000 dollar.

De waarde van de bitcoin zit al enkele weken stevig in de lift. De cryptomunt is extra in trek bij beleggers sinds in januari Amerikaanse beursgenoteerde bitcoin-fondsen werden toegelaten, de zogenoemde bitcoin exchange traded funds, kortweg bitcoin-etf’s. 

Door de introductie van die fondsen is de cryptomunt toegankelijker geworden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt aanjaagt. Zij kunnen nu beleggen in bitcoin, zonder de cryptomunt zelf te moeten bezitten.

Grillig koersverloop

De koersbewegingen van de bitcoin, die in 2009 werd geïntroduceerd, zijn vaak zeer grillig. Na het bereiken van het record van net geen 69.000 dollar in 2021, kelderde de waarde in 2022 met 65 procent. Begin vorig jaar was de bitcoin nog slechts 16.600 dollar waard.

Centrale banken over de hele wereld zijn ook al langer kritisch over de ondoorzichtige wereld van de cryptomunten. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft al herhaaldelijk gezegd dat crypto's "nergens op gebaseerd zijn" en "niets waard zijn".

 

Meest gelezen