Bij werken in Wortegem-Petegem zijn 276 Duitse obussen uit de Eerste Wereldoorlog gevonden
Foto: gemeente Wortegem-Petegem

276 obussen gevonden in Wortegem-Petegem, DOVO heeft ze allemaal afgevoerd

In Wortegem-Petegem zijn bij wegenwerken 276 obussen gevonden. Het gaat om bommen met gifgas van Duitse makelij uit de Eerste Wereldoorlog. Doordat ze nog in veiligheidsmodus stonden, kon ontmijningsdienst DOVO ze zonder veel risico overbrengen naar Poelkapelle, waar ze onschadelijk gemaakt zullen worden.    

Tijdens graafwerken aan de Waregemseweg in Wortegem-Petegem zijn werkmannen vanmorgen op een lading obussen gestoten. "In totaal zijn 276 obussen gevonden", zegt burgemeester Luc Vander Meeren (Open VLD). De verroeste obussen zijn 30 cm lang en hebben een diameter van ongeveer 12 cm. 

"Volgens DOVO zijn het obussen die mosterdgas verspreiden. Ze stonden op transportmodus, en dus nog niet op scherp om gebruikt te worden", legt Vander Meeren uit. "Daardoor kan DOVO ze op een veilige manier naar Poelkapelle in West-Vlaanderen vervoeren." Daar zullen ze in een speciale ontploffingskamer vernietigd worden 

Geen gevaar

Rond de graafwerken is een veiligheidszone ingesteld, maar er moest niemand geëvacueerd worden. "Omdat er wegenwerken waren was er sowieso geen doorgaand verkeer mogelijk, dus dat kwam goed uit", zegt de burgemeester. "Alle hulpdiensten waren aanwezig, ook al was er niet meteen gevaar. Er is wel een gasleiding afgesloten, we hebben de betrokken bewoners allemaal verwittigd." 

De wegenwerken gaan gewoon door. DOVO houdt er wel rekening mee dat er misschien nog meer obussen kunnen ontdekt worden.

Meest gelezen