© BELGA

Remco Evenepoel schiet met scherp op ex-ploegmaat Tim Declercq na ploegentijdrit, maar excuses volgen snel: “Neen, we verloren niet door hem”

Geen gele trui voor Remco Evenepoel in Parijs-Nice. Soudal Quick-Step verloor 40 seconden in het tweede deel van de ploegentijdrit en strandde op een vierde plek, tot frustratie van de kopman.

Hugo Coorevits, Vincent Van Genechten

“Het is simpel: de regen is gevallen, de wind is gedraaid”, sakkerde de wereldkampioen tijdrijden na afloop. “We hadden halfweg bijna 20 seconden voorsprong op UAE en in het stuk naar beneden kon je bijna geen tijd verliezen, dus. Ook die laatste paar bochten op het einde, als je die op volle snelheid kan nemen of niet… Daar kom je 8 tot 10 kilometer per uur sneller door anders, dus dat scheelt drie, vier, misschien vijf seconden per bocht. Het zat ons niet mee vandaag jammer genoeg.”

“Als je ziet dat we het hele pak overklassen in het eerste stuk… Dat betekent dat de ploeg heel goed is. Het zat gewoon niet mee vandaag. De wind was volledig anders dan tijdens de verkenning, toen het helemaal wind mee was. Nu hadden we de laatste 8 kilometer wind tegen. Er waren dan nog een paar pechmomentjes”, aldus Evenepoel. “Zo bleef Tim Declercq voor ons rijden in een technische bocht, hij ging niet aan de kant. Bedankt aan hem. Dat was echt smerig. Het mag wel een ex-ploegmaat zijn, maar zoiets doe je niet. Of hij dat met opzet deed? Dat kan, waarom niet?”

Een stevige uitspraak, waarvoor hij zich nadien persoonlijk ging excuseren bij ‘El Tractor’, die nu in dienst rijdt van Lidl-Trek.

© Instagram

“We reden een goeie tijdrit en waren op de klimmetjes zelfs sneller dan alle plannen die we gemaakt hadden. Dit is koers en moet je accepteren, maar is niet makkelijk. We waren erop gebrand om te winnen. Een tijdrit wil je niet door natuurlijke omstandigheden verliezen. Ik ga hier niet zeggen dat het gedaan is, verre van, maar het is gewoon heel opmerkelijk dat we op 10 kilometer 40 seconden verspelen. Dat kan eigenlijk niet. Jammer, maar op naar morgen want er staat een mooie etappe op het programma”, klonk het.

En de bonus op bijvoorbeeld Primoz Roglic? “Klopt, maar we wilden de etappe heel graag winnen. Iedereen heeft zijn best gedaan. We wisten dat de klassieke mannen moesten overleven tot aan het tussenpunt, wat ze ook goed deden. Daarna konden ze herstellen. Maar ja, door bepaalde omstandigheden zijn we tijd verloren en dat is jammer. Morgen wordt het vooral uitkijken naar BORA, want het is een rit voor Roglic om tijd goed te maken. Het wordt een nerveuze en pittige etappe, welke een beetje weg heeft van een Ardennenklassieker maar dan nog wat lastiger.”

© Strava

UAE Team Emirates geeft toe: “Regen was een voordeel”

UAE Team Emirates heeft dinsdag de ploegentijdrit van de Franse rittenkoers Parijs-Nice gewonnen, al werd de ploeg uit de Emiraten daarbij geholpen door de weersomstandigheden. “We hadden best geluk”, erkende renner Finn Fisher-Black.

In tegenstelling tot onder meer Soudal Quick-Step en Visma-Lease a Bike legde UAE Team Emirates de ploegentijdrit in Auxerre af in droog weer. “We wisten al dat we een goeie kans maakten, want iedereen in onze ploeg is een goeie tijdrijder, maar we hadden ook best geluk met het weer”, gaf Fisher-Black toe. De Nieuw-Zeelander was de eerste finisher van de winnende ploeg.

“We moeten er niet over liegen. Mij hoor je niet zeggen dat het weer geen verschil heeft gemaakt. De regen kwam, wij kwamen er net voor, en dat is zeker een voordeel voor ons geweest. En alles in onze eigen ploegentijdrit is ook perfect verlopen. Ik kan me niet één strook bedenken waarin we sneller hadden kunnen gaan dan we hebben gedaan.”

© BELGA

Door winst in de ploegentijdrit beheerst UAE Team Emirates nu het algemene klassement, met naast Fisher-Black onder meer ook gele trui Brandon McNulty en Joao Almeida. “Dit plaatste ons in een hele goeie uitgangspositie, met vier van ons. We kunnen de volgende dagen het gevecht aangaan. Want het gaat zeker nog niet enkel om verdedigen. Ik denk dat er nog veel offensieven gaan komen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer