LIVE. Nikki Haley geeft toespraak: “De tijd is gekomen om mijn campagne op te schorten”

Super Tuesday, je kan het zien als het politieke equivalent van de Super Bowl. In meer dan een dozijn staten gingen Amerikanen dinsdag naar de stembus om hun kandidaat te kiezen voor de presidentsverkiezingen bij ofwel de Democraten of de Republikeinen. Volg de verkiezingsdag hier op de voet.

Trumps vicepresident zal Trump niet steunen

Ook nu duidelijk is dat Donald Trump zo goed als zeker de Republikeinse presidentskandidaat wordt, zal zijn voormalige running mate en vicepresident, Mike Pence, hem nog altijd niet steunen. Dat heeft Pence vrijdag gezegd aan Fox News. "Het mag geen verrassing zijn", voegde hij toe.
Pence deed deze verkiezingscampagne ook een poging kandidaat te worden namens de Republikeinen, maar gooide vorig jaar al de handdoek in de ring. Ook alle andere tegenkandidaten trokken zich terug uit de voorverkiezingen, waardoor Trump alleen is overgebleven. Inmiddels is duidelijk dat Trump voldoende afgevaardigden achter zich heeft om zijn kandidatuur veilig te stellen.
Volgens Pence verkwanselt Trump de conservatieve waarden waar de twee tijdens hun termijn in het Witte Huis voor hebben gestreden. De relatie tussen Pence en Trump bekoelde na de bestorming van het Capitool door aanhangers van Trump. 
Trump zal het in november opnemen tegen zittend president Joe Biden.

Ook Trump rijft nominatie binnen


Ook de voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft het vereiste aantal gedelegeerden voor de Republikeinse presidentsnominatie bereikt. Dat blijkt uit tellingen van de Amerikaanse zenders CNN en NBC.

Trump won dinsdag de voorverkiezingen in de staten Georgia, Mississippi en Washington. Daarmee behaalde hij genoeg afgevaardigden voor de nominatie. Trump had na het afhaken vorige week van voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley geen concurrenten meer binnen zijn partij.

Biden heeft presidentsnominatie binnen na winst Georgia


De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag genoeg afgevaardigden gewonnen om de nominatie van de Democratische Partij te bezegelen. Hij neemt het in november waarschijnlijk op tegen voormalig president Donald Trump, zo goed als zeker de Republikeinse kandidaat.

Biden had 1.968 kiesmannen ('delegates') nodig om de nominatie te winnen. Onder meer NBC News en Edison Research melden dat hij dat aantal dinsdagavond heeft gehaald toen de resultaten van de voorverkiezingen in Georgia binnenkwamen.

De Croo over Biden: "Ik zie vooral een Amerikaanse president die toont dat hij er staat"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) benadrukt het belang van een sterke band met de VS, na de State Of The Union die Amerikaans president Joe Biden donderdagnacht heeft uitgesproken. De Croo wenst geen voorkeur uit te spreken over de komende presidentsverkiezingen. "De verkiezingen, dat is voor de Amerikanen zelf", zegt hij in de marge van een bedrijfsbezoek aan Coca-Cola vrijdag. "Ik zie vooral een Amerikaanse president die toont dat hij er staat."
De Amerikaanse frisdrankproducent produceert in Gent elk jaar zowat 330 miljoen liter aan drankjes. 
De premier pleit voor transatlantische samenwerking op vlak van economie, maar ook militair.
"De Verenigde Staten spelen een belangrijke rol. Het is een belangrijke partner in onze economie. Er zijn heel veel Amerikaanse bedrijven in ons land aanwezig, waar wij zeer goed mee samenwerken. En voor onze veiligheid in de wereld is samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten heel belangrijk."

Witte Huis nodigt tientallen influencers uit in aanloop naar State of the Union


In de aanloop naar de State of the Union van de Amerikaanse president Joe Biden heeft het Witte Huis woensdag en donderdag influencers uitgenodigd om hen te briefen over de inhoud van de toespraak. Een en ander kadert in het voortdurende streven om jonge kiezers voor zich te winnen, wat de sleutel tot het succes van Joe Biden bleek te zijn bij de verkiezingen in 2020.

De State of the Union is een jaarlijkse toespraak van de president van de VS tot de leden van het Amerikaanse Congres over de staat van het land, maar het is moeilijk om relevant te blijven in het tijdperk van sociale netwerken, vooral onder jongeren die grotendeels ongeïnteresseerd zijn in traditionele politiek.

De toespraak van dit jaar is cruciaal voor de 81-jarige Biden omdat zijn leeftijd bij veel kiezers twijfel oproept over zijn vermogen om het ambt te bekleden en het op te nemen tegen voormalig president Donald Trump.

"Het Witte Huis heeft ongeveer 70 makers, uitgevers en influencers uitgenodigd, die tijdens evenementen die woensdag en donderdag plaatsvonden worden gevolgd door meer dan 100 miljoen mensen op digitale platforms," zei een ambtenaar donderdag.

"Het doel is hen te informeren over de onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens de State of the Union en om publiek te bereiken dat minder aanwezig is op traditionele media", voegde hij eraan toe.

Voor het eerst zal de jaarlijkse toespraak live worden gestreamd op Instagram, waar het Witte Huis 19 miljoen volgers heeft. De toespraak zal ook beschikbaar zijn op Facebook en op X (voorheen Twitter). TikTok, misschien wel de populairste app onder jongeren, werd niet genoemd.

Elon Musk zegt aan geen van beide kandidaten geld te doneren

Miljardair Elon Musk heeft gezegd dat hij geen geld doneert aan de kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Amerikaanse media hadden dinsdag gemeld dat Musk Donald Trump onlangs heeft ontmoet. Trump is op zoek naar donoren voor zijn campagne, en Musk liet eerder al uitschijnen dat hij het beleid van huidig president Biden niet kan smaken.
Maar nu zegt de baas van autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX dus dat hij niet met geld over de brug zal komen. "Om heel duidelijk te zijn: ik doneer geen geld aan Amerikaanse presidentskandidaten", schreef hij op X.

Huis van Afgevaardigden stemt in met wet om gedeeltelijke shutdown te voorkomen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wet goedgekeurd die een gedeeltelijke overheidssluiting (shutdown) moet voorkomen die vrijdag in zou gaan. Meer dan de benodigde tweederdemeerderheid ging akkoord met de plannen, die nu nog langs de Senaat moeten. 
 
Met de nieuwe wet moet een groot gedeelte van de overheidsuitgaven tot het eind van het begrotingsjaar kunnen worden betaald. In de wet wordt bijvoorbeeld de financiering van de ministeries van Landbouw, Justitie en Transport geregeld.

Sinds het fiscale jaar in oktober begon dreigde al een aantal keren een shutdown, wat betekent dat vele ambtenaren niet meer betaald zouden kunnen worden. De Amerikaanse parlementariërs kwamen al meerdere keren tot gedeeltelijke akkoorden waarbij ze de financiering voor enkele weken regelden en de deadline voor zich uit schoven. Komende vrijdag loopt een van die deadlines af voor een deel van de overheidsbegroting, voor de rest hebben ze nog tot 22 maart om tot een akkoord te komen.

Trump wil een debat met Biden

"Het is belangrijk, voor het welzijn van ons land, dat Joe Biden en ik debatteren over onderwerpen die zo belangrijk zijn voor Amerika en het Amerikaanse volk", schrijft Donald Trump op Truth Social. "Daarom roep ik op tot debatten, ELK MOMENT, ELKE MANIER, ELKE PLAATS! Ik kijk uit naar een reactie. Bedankt voor uw aandacht voor deze zaak!"

Hooggerechtshof zal op 25 april argumenten aanhoren over immuniteit van Trump 

Het Hooggerechtshof zal op 25 april argumenten aanhoren in de zaak over de vraag of voormalig president Donald Trump immuniteit kan claimen tegen vervolging voor het ondermijnen van de verkiezingen van 2020. 

De timing is belangrijk omdat het mee kan bepalen of Trump al dan niet terecht moet staan voor de verkiezingen van november 2024. 

Trump liegt in fondsenwervingsmail: "Haley steunt mij"

In een fondsenwervingsmail beweert de campagne van Trump ten onrechte dat Nikki Haley een stamadvies voor Trump heeft uitgesproken. Dat klopt niet. Tijdens de toespraak van Haley waarin ze het einde van haar campagne aankondigde, weigerde Haley om haar steun voor Trump uit te spreken. In plaats daarvan daagde ze Trump uit om de steun van zijn kiezers te verdienen en noemde het zijn "tijd om te kiezen". 

Haley had eerder aan het Republikeinse Nationale Comité beloofd dat ze de uiteindelijke genomineerde zou steunen. Maar ze zei onlangs dat ze zich niet langer gebonden voelt aan die belofte omdat de campagne van Trump agressief de controle over het comité overnam. 

Dean Phillips schort campagne op om Democratische presidentskandidaat te worden

Dean Phillips uit Minnesota was één van de tegenstanders van Joe Biden in de Amerikaanse voorverkiezingen. Maar hij kon nog nergens een overtuigend aantal kiezers achter zich scharen en vormde nooit enige vorm van bedreiging voor Joe Biden. 
Nu zo goed als alle resultaten van de voorverkiezingen op Super Tuesday binnen zijn, kondigt Dean Phillips aan dat hij uit de race stapt. "Aan iedereen die mijn inzet heeft gesteund: bedankt. We zullen doorgaan met het belangrijke werk om te zorgen voor een meer responsief, democratisch en generatie divers politiek systeem", schreef hij in een post op X.

Phillips sprak wel duidelijk zijn steun voor Biden uit. "Maar vandaag, in het licht van de grimmige realiteit waar we voor staan, vraag ik u om samen met mij te mobiliseren, energie te geven en alles te doen wat u kunt om te helpen een man van fatsoen en integriteit in het Witte Huis te houden. Dat is Joe Biden."

"Een verhaal van twee statements..."

De persverantwoordelijke van Nikki Haley wijst aanhangers van de Republikeinse op X (voordien Twitter) op het verschil in de reacties van Biden en Trump op het feit dat Haley uit de race voor het Witte Huis stapt. 

Terwijl Trump enkel uithaalt naar Haley en zo eigenlijk een gemakkelijke kans laat liggen om haar aanhangers achter zich te scharen, houdt Biden het beleefd. De huidige president heeft zelfs lovende woorden voor de Republikeinse en nodigt haar aanhangers uit om zich bij hem aan te sluiten. 

Elon Musk zal geen geld doneren aan presidentskandidaten 

"Voor alle duidelijkheid: ik geef geen geld aan kandidaten voor het presidentschap van de VS", schreef Musk woensdagnamiddag op X. Voordien waren er geruchten dat Trump mogelijk al bij Musk had aangeklopt voor financiering van zijn campagne. Maar die geruchten haalt de miljardair nu volledig uit de lucht. 

Biden prijst "moed" van Haley om het op te nemen tegen Trump en doet oproep aan haar kiezers

"Donald Trump heeft duidelijk gemaakt dat hij Nikki Haley's aanhang niet wil. Ik wil duidelijk zijn: er is een plaats voor hen in mijn campagne", zei Biden in een verklaring kort nadat Haley haar campagne had opgeschort. 

Biden prees Haley voor haar rol in haar partij: "Er is veel moed voor nodig om je kandidaat te stellen voor het presidentschap - dat geldt vooral in de Republikeinse Partij van vandaag, waar zo weinigen de waarheid durven te spreken over Donald Trump. Nikki Haley was bereid om de waarheid te spreken over Trump: over de chaos die hem altijd achtervolgt, over zijn onvermogen om goed van kwaad te onderscheiden, over zijn lafheid voor Vladimir Poetin."

Het team achter Biden liet duidelijk verstaan dat de gematigde Republikeinse kiezers die afgeschrikt zijn door Trump een "thuis" kunnen vinden bij Biden. 

Trump over Haley die campagne stopzet: "Ze werd gisterenavond VERPLETTERD"

Donald Trump heeft, op zijn gekende wijze, zijn mening geuit op zijn eigen sociale media-kanaal Truth Social, nadat Nikki Haley aankondigde dat ze uit de race naar het Witte Huis zou stappen. 

"Nikki Haley werd gisteravond VERPLETTERD, op een recordhoudende manier", schrijft hij. Daarbij meldt hij dat veel van de kiezers van Haley radicaal linkse Democraten zijn en dat ze van hen ook veel geld kreeg. "Op dit moment hoop ik dat ze in de 'race' blijft en het uitvecht tot het einde!"

"Ik wil graag mijn familie, vrienden en de Grote Republikeinse Partij bedanken voor hun hulp om verreweg de meest succesvolle Super Tuesday in de geschiedenis te organiseren en ik wil verder alle Haley aanhangers uitnodigen om zich aan te sluiten bij de grootste beweging in de geschiedenis van onze natie."

De voormalige president sloot af met de woorden: "Biden is de vijand. Hij vernietigt ons land. Make America Great Again." 

Nikki Haley schort campagne voor presidentsverkiezingen officieel op

"De tijd is gekomen om mijn campagne op te schorten", zegt Haley woensdag tijdens een persconferentie. Zij won tijdens de voorverkiezingen op Super Tuesday slechts in één van de zestien staten tegen Donald Trump. "Ik zei dat ik wilde dat de stem van de Amerikanen gehoord werd. Dat heb ik gedaan. Ik heb geen spijt. Het is niet omdat ik geen kandidaat meer ben, dat ik mijn stem niet meer zal gebruiken voor de dingen waar ik in geloof."

Haley had het ook kort over haar tegenstander Donald Trump. "Waarschijnlijk zal Donald Trump de kandidaat voor onze partij worden. Ik feliciteer hem. Ik wens hem het beste", zegt ze. "Ons land is te groot om ons te laten verdelen door onze verschillen."

"Het is nu aan Donald Trump om de stemmen te winnen van degenen in onze partij en daarbuiten die hem niet steunden, en ik hoop dat hij dat doet", zegt ze. "Politiek gaat over mensen voor je zaak winnen, niet over ze afstoten. En onze conservatieve zaak heeft hard meer mensen nodig. Dit is nu zijn tijd om te kiezen."

Nikki Haley spreekt na resultaat Super Tuesday

Haley geeft om 16.00 uur toespraak 

Nikki Haley zal om 16.00 uur Belgische tijd een toespraak houden in South-Carolina. Dat meldt de The New York Times. Er wordt verwacht dat ze haar presidentiële campagne zal opschorten.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER