Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Grootste stuk naar Rusland, rest naar Polen, Roemenië en Hongarije: Russische ex-president toont plan voor opdeling Oekraïne

Dmitri Medvedev voor de landkaart waarop te zien is dat Oekraïne wordt opgehakt en verdeeld. Het grootste deel gaat naar Rusland.Beeld Photo News

Als het aan de Russische oud-president Dmitri Medvedev ligt, wordt Oekraïne opgehakt in een aantal delen waarna slechts een kleine Oekraïense rompstaat overblijft. Medvedev presenteerde zijn plannen voor het naoorlogse Oekraïne maandag op een door het Kremlin georganiseerd jeugdfestival in Sotsji.

Staande voor een enorme kaart van hoe Oekraïne er in de toekomst moet uitzien legde Medvedev, voor de gelegenheid gestoken in een blauw soort Mao-pakje, het publiek uit dat de Oekraïners het fout hebben als ze denken dat Oekraïne niet Rusland is. “Dat denkbeeld dient voor altijd te verdwijnen”, zei hij. “Oekraïne is absoluut Rusland.” Volgens hem moeten de “historisch” Russische delen van Oekraïne “terugkeren naar huis”.

In de tijd dat hij Poetin even afwisselde als president (2008-2012) stond Medvedev in het Westen te boek als een liberale leider, maar vooral sinds de Russische invasie in Oekraïne is hij een nieuw leven begonnen als een van de meest geharnaste Russische politici.

Op Medvedevs kaart strekt het ‘historische’ Russische deel van Oekraïne zich uit over bijna twee derde van het land, van de oostelijke stad Charkiv tot de grens met Moldavië. Maar ook het resterende deel van Oekraïne, vanaf Kiev naar het oosten, krijgen de Oekraïners volgens de kaart van Medvedev niet helemaal. Roemenië, Hongarije en Polen krijgen ieder ook een stuk op de kaart, die Medvedev al in 2022 kort na de invasie in Oekraïne op zijn Telegram-kanaal publiceerde.

Sommige westerse waarnemers nemen Medvedev niet serieus wegens zijn extreme opvattingen, maar als vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad bekleedt hij nog steeds een belangrijke functie binnen het team van president Vladimir Poetin. Zijn ideeën over de historische aanspraken van Rusland op Oekraïne sluiten bovendien naadloos aan bij de opvatting van Poetin dat Oekraïne een kunstmatige constructie is en feitelijk geen bestaansrecht heeft.

Medvedev tijdens zijn exposé met bewerkte foto's van westerse leiders.Beeld ANP / SIPA USA

‘Ruslands grenzen houden nergens op’

Medvedev verwees in zijn betoog over de ‘strategisch-historische grenzen van Rusland’ instemmend naar Poetins uitspraak dat “Ruslands grenzen nergens ophouden”. Poetin beschouwt zichzelf als beschermer van de ‘Roesski Mir’, de ‘Russische Wereld’ die volgens hem alle buurlanden met een aanzienlijke Russische minderheid omvat.

Volgens Medvedev is het niet meer dan normaal dat de invloed van grootmachten als Rusland zich uitstrekt tot buiten hun geografische grenzen. Hoe ver, hangt volgens hem af van hoe ‘machtig’ de staat is. Die boodschap zal de Baltische landen en Polen bepaald niet aangenaam in de oren klinken.

Met zijn gehamer op de ‘historische’ rechten van Moskou op Oekraïne ondergraaft Medvedev in feite Poetins betoog dat Rusland wel ‘gedwongen’ was Oekraïne binnen te vallen als antwoord op de uitbreiding van de NAVO naar het oosten.

Lees ook

Nieuws. ‘Niet genoeg’: Europa komt met 1,5 miljard euro voor defensie- en wapenindustrie

Live. Macron roept bondgenoten op ‘geen lafaards’ te zijn: ‘Als we elke dag herhalen waar onze grenzen liggen, ligt de nederlaag op de loer’

Volledige overgave Oekraïne

Medvedevs betoog laat ook zien dat er weinig ruimte is voor een vredesakkoord met Kiev, zeker niet nu het, in ieder geval op dit moment, de wind mee lijkt te hebben. Volgens de voormalige president is Rusland niet bereid met Kiev te onderhandelen, zolang president Volodymyr Zelensky in het zadel zit. Ook Poetin zit op die lijn.

Van het opgeven van de bezette Oekraïense gebieden die Rusland illegaal heeft geannexeerd, kan in ieder geval geen sprake zijn: die maken volgens het Kremlin inmiddels een onvervreemdbaar deel van Rusland uit. De enige manier om een einde aan de oorlog te maken is volgens Medvedev dat Oekraïne zich volledig overgeeft.