Ga naar de inhoud

Tessa Wullaert had liever Spanje vermeden in EK-voorronde: "Maar we gaan 6 keer vol voor de overwinning"

 di 5 maart 2024 19:41

De Belgische voetbalvrouwen kennen hun tegenstanders in de EK-voorronde. Hoe kijk aanvoerster Tessa Wullaert naar Spanje, Denemarken en Tsjechië? "Het zullen 6 wedstrijden worden waarin details zullen bepalen. We moeten er staan zoals in de Nations League."

De timing van de loting vanmiddag was perfect: "We waren net klaar met trainen bij Sittard en hebben samen met de Belgen, de Nederlanders en de IJslanders naar de loting gekeken in de kleedkamer", vertelt Tessa Wullaert aan onze man.

België is de nummer 18 van de wereld, Spanje de nummer 1, Denemarken de nummer 13 en Tsjechië de nummer 28.

"Als er een ploeg was die we wilden vermijden, was het Spanje", viel dat tegen. "Maar als we algemeen kijken, zijn er geen gemakkelijke poules. Kijk naar poule 3 met Frankrijk, Engeland, Zweden en Ierland, dat is crazy. Over elke poule valt wel iets te zeggen."

"Voor de rest mogen we niet ontevreden zijn."

Voor de Flames is Spanje buiten categorie: "Iedereen heeft de laatste prestaties van Spanje gezien. Ze zijn wereldkampioen, ze hebben net de Nations League gewonnen. Het is een mix van Barça en Real en we weten allemaal hoe goed Barcelona is."

Spanje is een uitdaging. Het is mooi dat de besten van de wereld naar België komen.

Tessa Wullaert

"Spanje is een heel goede ploeg, heel technisch. Ze lijken een beetje onoverwinnelijk. Ik herinner me alleen Italië dat er onlangs van gewonnen heeft."

"Maar elke wedstrijd moet gespeeld worden. Had je mij voor de Nations League gezegd dat we gingen winnen van Nederland en Engeland, had ik je ook zot verklaard."

"Er moet altijd geloof zijn, anders moet je er niet aan beginnen. We gaan een zo goed mogelijk plan opstellen en dat zo goed mogelijk proberen uit te voeren."

"En misschien hebben ze wel een mindere dag. De competitie in Spanje loopt immers tot 16 juni. Spanje gaat ook naar de Olympische Spelen. Voor hen wordt het nóg drukker dan voor ons."

Twee duels tegen de wereldkampioen zijn natuurlijk ook gewoon twee geweldige affiches: "Van zulke wedstrijden kan je alleen maar leren. Het is een uitdaging en mooi dat we de besten van de wereld in België kunnen ontvangen."

"Het wordt een spannende strijd met Denemarken"

De top 2 van de groep krijgt een rechtstreeks ticket, de nummers 3 en 4 spelen barrages. "Op papier gaat het tussen ons en Denemarken voor de tweede plek", rekent Wullaert.

"Al moet je Tsjechië niet onderschatten. Zij komen over van de B-League. We kennen Denemarken redelijk goed. We hadden die ook op het EK in 2017 als tegenstander." In een match met 2 gezichten verloor België toen met 1-0.

"Denemarken heeft een paar goede speelsters. Ik speelde o.a. nog samen met Pernille Harder (bij Wolfsburg, red). Dat wordt een spannende strijd."

Volgens de logica van de ranking is Tsjechië een haalbare kaart. "Maar je mag niemand onderschatten", herhaalt Wullaert. "Het wordt niet makkelijk. Maar dat zijn wedstrijden die je moet winnen om voor de 1e of 2e plaats te gaan."

Wullaert wil zich al niet op voorhand neerleggen bij het tweede EK-ticket achter het ongenaakbare Spanje: "We moeten elke wedstrijd vol voor de overwinning gaan, zoals we in de Nations League hebben gedaan."

"We moeten geloven in onszelf, maar het zullen 6 wedstrijden worden waarin de details het zullen bepalen."

Het tijdstip - juni en juli - is niet ideaal, beseft de spits van Fortuna Sittard ook: "Dat zijn onze vakantiemaanden. Het wordt een periode die we niet gewoon zijn. Het wordt zaak om iedereen bij elkaar te houden, zo weinig mogelijk blessures te hebben en de focus te behouden."

Gerelateerd: