Foto: VRT NWS

Minister van Justitie Van Tigchelt verwacht maatregelen van Hoge Raad na fraude bij magistratenexamen

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) verwacht dat de Hoge Raad voor de Justitie maatregelen neemt om het vertrouwen te herstellen, nadat gisteren aan het licht kwam dat er fraude is gepleegd bij het magistratenexamen. Een advocaat-generaal die ook lid was van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) had op voorhand de opgave aan een kandidaat overhandigd.

Als minister van Justitie wil of kan Paul Van Tigchelt weinig zeggen over de grond van de zaak. "Er loopt inderdaad een onderzoek en we moeten dat onderzoek afwachten", zegt hij in Terzake.

"Mocht het effectief kloppen wat er nu wordt gezegd en geschreven, is dit natuurlijk een vuistslag in het gezicht van elke magistraat."

Dit is opnieuw de magistratuur à l'ancienne

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD)

Van Tigchelt wijst erop dat de Hoge Raad voor de Justitie onder meer is opgericht om de benoeming van magistraten te objectiveren. "Vroeger werden magistraten benoemd als een gunst", zegt hij. "Dit is opnieuw de magistratuur 'à l'ancienne'. Dit is onvoorstelbaar."

"Het is zeer goed dat de Hoge Raad voor de Justitie zich niet heeft weggestoken en meteen heeft gecommuniceerd", vindt de minister. "Voor mij is de kous hier niet af. Ik verwacht van de Hoge Raad maatregelen om het vertrouwen te herstellen."

Wat is er precies gebeurd?

De procureur-generaal in Gent is een strafrechtelijk onderzoek gestart na de fraude bij het magistratenexamen. Een Gentse advocaat-generaal die ook lid was van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) bezorgde op voorhand de opgave aan een kandidaat. 

De advocaat-generaal zal deze week nog worden gehoord en wordt mogelijk deze week nog geschorst bij wijze van voorlopige maatregel. Zelf kan de procureur-generaal maar een lichte tuchtsanctie opleggen, maar hij kan de zaak eventueel ook aanhangig maken bij de tuchtrechtbank.

Om de onpartijdigheid van het onderzoek te waarborgen zal het onderzoek vermoedelijk uiteindelijk terechtkomen bij het hof van beroep in Antwerpen of Brussel, dat over het strafrechtelijke luik zal oordelen.

Bekijk: "Als klopt wat er gezegd en geschreven wordt, dan is dat een vuistslag in het gezicht van elke magistraat", zegt minister Van Tigchelt in Terzake:

Videospeler inladen...

Meest gelezen