Justitie

Drie tieners opgepakt in Frankrijk in zaak rond verijdelde aanslag op Botanique in Brussel

© Marc Herremans/mediahuis

In Frankrijk zijn maandag drie tieners opgepakt in verband met een terreuronderzoek in België. Zondag werden in ons land vier tieners opgepakt die mogelijk een aanslag planden op de Brusselse concertzaal Botanique.

lm, blg

De jongeren die zondag in ons land werden gearresteerd omdat ze een terreuraanslag zouden hebben beraamd, hadden mogelijk contacten in Frankrijk. Dat heeft geleid tot de arrestaties van drie tieners in Frankrijk, meldt Le Journal de Dimanche. Het is nog niet duidelijk waarvan de tieners in Frankrijk precies verdacht worden.

Het onderzoek in België is nog volop aan de gang. De hoofdrolspelers in dat terreurdossier vielen op door hun jonge leeftijd: het gaat om drie minderjarigen uit Ninove, Brussel en Charleroi en een 18-jarige uit Luik.

Hoe concreet het plan voor de aanslag op de Botanique was, en of het meer was dan grootspraak, moet blijken uit het verder onderzoek.

Het federaal parket nam het zekere voor het onzekere en ging tot actie over. “In een dergelijke situatie grijpen we liever te vroeg in dan te laat”, verklaarde een woordvoerder.

Jeugdinstelling

Het onderzoek van de computers en gsm’s van de verdachten zal wellicht meer duidelijkheid brengen.

De meerderjarige Belgische verdachte is door de onderzoeksrechter aangehouden wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en de voorbereiding van een terroristische aanslag.

De minderjarigen zijn door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst. Wapens of explosieven zijn bij huiszoekingen bij de betrokkenen niet gevonden. (lm, blg)