© BELGA

Vlaamse Vereniging van Journalisten stopt samenwerking met Pol Deltour: “Moeilijk samenwerken in verziekte werksfeer”

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) heeft met onmiddellijke ingang een einde gemaakt aan de samenwerking met Pol Deltour. Deltour was sinds oktober 1998 aan de slag bij de Vlaamse beroepsbond voor journalisten.

Dante Bellon

“De VVJ dankt Pol Deltour voor zijn jarenlang inspirerend engagement voor de beroepsvereniging. Zijn verdiensten voor de journalistiek en de persvrijheid in Vlaanderen en België kunnen moeilijk overschat worden”, zegt algemeen secretaris Charlotte Michils.

Michils volgde Deltour op 1 september 2023 op als algemeen secretaris en zegt van hem veel geleerd te hebben. “Pol heeft er altijd gestaan en heeft enorm veel betekend voor de sector. De toekomst is verzekerd met een team van vier enthousiaste mensen met heel veel talenten, die allen door hem zijn opgeleid.” Op het ontslag zelf wil ze niet dieper ingaan.

Werksfeer

Deltour zelf was wel bereid om enige duiding te geven. “Laat me zeggen dat er een te groot verschil was in visies en karakters op het secretariaat. De werksfeer was in dermate verziekt dat het nog moeilijk onderling samenwerken was. Ik wil daar verder niet over in detail treden, maar men moest blijkbaar een keuze maken ondanks verschillende pogingen van mij om in overleg te gaan met iedereen. Maar daarvoor was het blijkbaar al te laat.”

Toch was er volgens Deltour binnen het bestuur nog een minderheid die opperde om met een externe bemiddelaar te werken, “maar dat werd verworpen. Naar mijn gevoel was er na de positiewissel het afgelopen jaar de afspraak gemaakt dat ik meer in de diepte zou werken op alle dossiers die voor de journalistiek relevant zijn. Maar wat ik uiteindelijk zou gaan doen beantwoordde wat mij betreft niet aan de afspraak.”

Daarnaast wil Deltour verduidelijken dat het geen ontslag is om dwingende redenen en dat alles correct is afgehandeld. “Maar het is zonde dat het zo is moeten lopen. Een paar jaar geleden zei ik al dat we om de tafel moesten gaan zitten, maar dat is veel te weinig gedaan.”

VVJ Academy

Pol Deltour lag onder meer mee aan de basis van de Raad voor de Journalistiek, de Journalisten Auteursmaatschappij, het meldpunt Persveilig.be voor agressie en geweld tegen journalisten en het Journalistenloket.be. Daarnaast was hij betrokken bij de totstandkoming van onder meer een leidraad voor verslaggeving over vluchtelingen en een leidraad voor kinder- en jeugdjournalistiek.

Sinds 1 september 2023 kwam ook de VVJ Academy onder zijn leiding. “Die heeft Pol opgestart en uitgebouwd. De eerste projecten rond factchecking staan in de steigers en de grote lijnen zijn daarvan uitgezet. De VVJ Academy zal verder opgevolgd worden door ons”, laat Michils verstaan.

Deltour zelf is teleurgesteld dat hij die niet mag afronden. “Ik had voorgesteld om de VVJ Academy tot 1 september te leiden en dan te vertrekken, maar ook dat was uit den boze. Ik hoop uit de grond van mijn hart voor de VVJ dat er vers geld gevonden wordt om het verder te zetten. Het is een mooi project.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER