© Bart Dewaele

1.900 banen verdwijnen bij Blokker, vakbonden “op hun qui-vive”

De Nederlandse winkelketen Blokker sluit komend jaar honderd filialen. Bij zusterbedrijf Marskramer, dat verdergaat als franchiseformule, gaan nog eens honderd eigen winkels dicht. Bij elkaar verdwijnen zo’n 1.900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding. De onderneming liet daarnaast weten dat de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker in de etalage worden gezet.

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt het hoofd boven water te houden. De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Banen komen te vervallen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo’n 7.000 mensen. “We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers”, zei topman Casper Meijer. Hij noemde de maatregelen dinsdag “ingrijpend maar noodzakelijk”.

Onrendabele locaties

De winkels die de deuren sluiten, zijn structureel verlieslatend en staan op voor Blokker onrendabele locaties. De circa vierhonderd vestigingen die na de ingreep overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwste formule. Daarbij moeten assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten verbeteren. Inmiddels zijn er al zo’n tweehonderd klaar.

Blokker baat in ons land tientallen winkels uit. Bij Blokker is er al een grote herstructurering gaande, waarbij het bedrijf 63 van de 190 winkels wil sluiten, en nu komen nog een hele rits ketens in de etalage te staan. Het gaat in ons land onder meer om alle 48 winkels van Bart Smit, vijf winkels van Intertoys en 62 winkels van Leen Bakker. Ook het tiental Belgische winkels van de lowcostketen Big Bazar, vergelijkbaar met Action, staat te koop.

Vakbonden op hun qui-vive

Voor al die verschillende winkels werken honderden mensen. “Winkels van Leen Bakker zijn toch vrij groot, met minstens vijf à tien werknemers. Bij Bart Smit werken meestal twee à drie mensen”, zegt LBC-vakbondsman Marc Jacobs. “We zijn op onze qui-vive. Blokker zegt dan wel dat het de winkels integraal wil verkopen, inclusief personeel, maar dat valt af te wachten. Ik denk dat Blokker Holding zelf moeilijk kan inschatten welke kopers zullen opdagen.” Een deadline zette Blokker niet op de verkoop, aldus Jacobs.

De Nederlandse retailspecialist Paul Moers meent dat verdergaan met één keten het enige was dat Blokker Holding kon doen. “Het gaat nooit lukken om al die probleemketens uit het slop te trekken. Door de andere merken te verkopen vangen ze geld en dat kan gebruikt worden voor investeringen in Blokker”, zegt hij. Volgens Moers kampen vrijwel alle ketens van het Blokker-conglomeraat met “zwaar achterstallig onderhoud”. Overnemers zullen er “gruwelijk veel geld” in moeten pompen. “Vooral voor private investeringsmaatschappijen kan het interessant zijn. Die kunnen dan flink in de kosten gaan snijden en zo’n keten vervolgens doorverkopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER