© ATV

Toby Alderweireld zet z’n schouders onder actie tegen online haatspraak: “Iemand bedreigen gaat een brug te ver”

De Belgische voetbalbond (KBVB) lanceert een actie tegen haatspraak op sociale media en onder anderen Toby Alderweireld (35) werkt eraan mee. De Antwerp-aanvoerder werd vorig jaar nog bedreigd via Instagram.

David Van den Broeck

In volle play-offs, nadat hij zijn ploeg de zege bezorgde tegen Racing Genk, ontving Alderweireld toen wansmakelijke berichten via chat. “Deze week is uw dochter vermist”, stuurde iemand hem, alsook: “Uw familie sterft”. De voormalige Rode Duivel kaartte dat meteen aan en diende klacht in bij de politie, maar nu engageert hij zich ook voor bewustmakingsvideo’s, in samenwerking met Eleven DAZN.

Toby Alderweireld.© BELGA

“Ik begrijp dat mensen boos kunnen zijn als hun favoriete club verliest, dat ze via sociale media iets sturen”, zegt Alderweireld. “Maar er zijn grenzen. Iemand bedreigen gaat een brug te ver en kunnen we niet accepteren. De daders moeten beseffen dat ze kunnen worden gesanctioneerd, ze mogen niet het gevoel hebben dat ze veilig zitten achter hun computer. Je mag boos zijn, kwaad zijn, zelfs haat hebben voor iemand. Maar hou dat voor jezelf.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook refs getuigen

Ook Faris Haroun, die tegenwoordig de beloften van Antwerp coacht en als speler ook racistisch bejegend werd via sociale media, verleent zijn gezicht aan de ‘Come Together’-actie. Net als scheidsrechters Bram Van Driessche en Marco Matonga Simonini, Standard Fémina-speelster Mariam Toloba, Eleven DAZN-gezicht Séverine Parlakou en Mélissa Onana, de zus van Rode Duivel Amadou. Woensdag organiseert de KBVB samen met de Pro League en de amateurvleugels ook voor de derde keer de Because We Care-conferentie, waar enkelen van hen getuigen over (online) racisme en discriminatie.

Mélissa Onana, de zus van Rode Duivel Amadou.© Inge Kinnet

De KBVB nam intussen ook allerlei maatregelen om het fenomeen tegen te gaan. Op de website cometogether.be worden slachtoffers geïnformeerd hoe ze hun instellingen op sociale media kunnen aanpassen om haatspraak tegen te gaan, en hoe ze het kunnen melden bij de politie. Op de eigen kanalen worden alle haatcomments ook automatisch verwijderd – sinds augustus al zo’n 1.200 stuks.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal