Waarom moet je best een glas water drinken als je 's ochtends wakker wordt?
Een glas water drinken bij het wakker worden, zou wonderen doen voor je lichaam. Maar klopt dat ook? Wat zijn de voordelen? En is koffie dan te mijden? Diëtist Pieter Brughmans zet de feiten op een rij. “De pluspunten van ‘s ochtends water drinken, werken de hele dag door.”
“Water heb je vooral nodig voor een vlotte spijsvertering”, vertelt diëtist Pieter Brughmans. “Zonder water zouden de vezels die je eet je constipatie opleveren. Je dag starten met een glas water ondersteunt dus eerst en vooral je spijsvertering en doet die sneller op gang komen.”
Door vocht op te nemen krijg je ook sneller een verzadigd gevoel en stil je dus wat eerder je honger, ook ‘ s ochtends. “Een glas water drinken vlak voor of bij de maaltijd kan helpen om sneller voldaan te zijn. Dat is zeker voordelig bij de portiecontrole, die ervoor zorgt dat je bewuster bent van wat en hoeveel je precies eet.” Die vlotte spijsvertering en snellere verzadiging door dat glas water kunnen er zo eventueel voor zorgen dat je afslankt.
Uitgedroogde hersenen en mond
Heb je soms last van hoofdpijn wanneer je wakker wordt? “Dan kan je dat verhelpen door je dag meteen met een glas water te starten”, tipt Brughmans. “Die hoofdpijn komt omdat je ‘s nachts heel wat vocht verliest. De lucht die je uitademt bevat namelijk water. Als je ‘s nachts duizenden keren in- en uitademt, verlaagt dat het vochtgehalte van je lichaam. En net je hersenen zijn extra gevoelig voor die uitdroging. Bovendien zal dat glas ook wat vermoeidheid wegnemen en je concentratie verbeteren.”
Een dorstgevoel is hét signaal dat je lichaam hydratatie nodig heeft.
Bovendien kunnen niet alleen je hersenen uitdrogen, ook je mond kan droger worden, zeker als je in je slaap door je mond ademhaalt. Daardoor produceren bacteriën meer stinkende gassen, wat voor de typische ochtendadem zorgt. “Als je ‘s ochtends een glas water drinkt, spoel je die gassen van de bacteriën en ochtendadem weg én vul je je vochtbalans aan”, aldus de diëtist. Twee vliegen in één klap dus.
Minder reflux
Water drinken op je nuchtere maag is ook aan te raden voor mensen die regelmatig last hebben van brandend maagzuur. “De zwaartekracht zorgt ervoor dat maagzuur wat makkelijk in de slokdarm geraakt als je acht uur platligt”, bevestigt de diëtist. “Om die maagzuurklachten te verminderen of te vermijden, is ‘s ochtends water drinken een goed idee. Koffie of andere energiestimulerende dranken zijn dat niet, die kunnen net meer reflux opleveren.”
“Verder mag je koffie en thee - zonder toegevoegde suikers - gewoon meetellen bij de hoeveelheid water die je op een dag drinkt. Die bevatten natuurlijk ook gewoon vocht. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat koffie uitdrogend werkt, maar dat is een fabeltje. Cafeïne is een stimulerend middel: het stimuleert dus ook de nieren. Zo zorgt koffie ervoor dat je sneller moet plassen.”
Water werkt de hele dag
‘s Ochtends voldoende hydrateren is dus heilzaam voor het lichaam. “Veel voordelen van water werken bovendien de hele dag door. Zo bevordert water de temperatuurregeling van je lichaam, de elasticiteit van je huid en werkt het verlichtend bij menstruatieklachten. En water is ook nodig voor de vele processen in je organen.”
“Het is vooral heel belangrijk dat je drinkt wanneer je dorst hebt”, voegt Brughmans nog toe. “Een dorstgevoel is hét signaal dat je lichaam hydratatie nodig heeft. Vaak is dat dorstgevoel ‘s ochtends groter dan op andere momenten van de dag. Drink in dat geval meteen wat water bij het opstaan.”
Hoe merk je dat je te weinig water gedronken hebt? Volgens diëtist Brughmans zijn onderstaande symptomen goede indicatoren van milde of ernstige uitdroging:
Meer concrete tips van Pieter Brughmans en info over gezondere keuzes maken vind je op @gezondgevonden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is