Sam Altman en Elon Musk© AFP

OpenAI verwerpt klacht van Musk: “Triest dat het zover is gekomen met iemand die we diep bewonderden”

ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI heeft woensdag de klacht verworpen die Elon Musk als medeoprichter van het bedrijf vorige week had ingediend. Het is Musk enkel te doen om de “volledige controle” over OpenAI te bekomen, schrijven de oprichters Sam Altman en Greg Brockman in een blog. Ze verwijzen naar e-mails uit 2018, waarbij de Tesla-topman voorstelde om OpenAI samen te voegen met zijn autobedrijf.

jvh
Bron: BELGA

Vorige week diende Musk een klacht in tegen OpenAI, dat hij in 2015 mee uit de grond stampte, en tegen Altman en Brockman. Hij verwijt hen afgestapt te zijn van de oorspronkelijke missie van het bedrijf, dat intussen deel uitmaakt van Microsoft. De bedoeling was volgens Musk om artificiële intelligentie te ontwikkelen zonder winstoogmerk en ten bate van de mensheid. Hiervoor zou men software in ‘open source’ op de markt brengen, maar OpenAI heeft de broncode van zijn laatste versie GPT4 niet publiek gemaakt. Volgens de advocaten van Musk werd hiermee “het initiële contract gebroken”.

Maar uit de e-mails zou blijken dat Musk wel degelijk achter de idee van een winstgevend bedrijf stond. Enkel een miljardenbedrijf kon even relevant worden als Google of Facebook, klinkt het. Dus stelde Musk voor om OpenAI bij “melkkoe” Tesla onder te brengen.

“We zijn triest dat het zover is gekomen met iemand die we diep bewonderden, iemand die ons inspireerde om hoger te mikken, maar ons dan vertelde dat we zouden mislukken, een concurrent oprichtte en ons een proces aandoet”, staat in de blogpost. Musk richtte intussen een eigen bedrijf rond artificiële intelligentie op: xAI.

OpenAI zal aan de rechter vragen om de klacht te verwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer