© Animal Rescue Service VZW

Politie neemt hertjes, struisvogel, ara’s, kookaburra’s en woestijnbuizerds in beslag

Mechelen -

De politie nam maandag heel wat dieren in beslag na een controle in de Hazeldonkstraat in Mechelen. De huisvesting van de mini-zoo was ondermaats en het was een hele klus om de dieren er weg te krijgen.

tdk

Volgens de melding, die bij stad Mechelen binnenkwam, waren de verblijven bij de bewuste persoon, een 48-jarige man, te klein en hadden de dieren geen of weinig lichtinval.

“Bij onze controle troffen we vijf hertjes, een struisvogel, zes ara’s, twee woestijnbuizerds en twee kookaburra’s (of lachvogel, een ijsvogelsoort, red.) aan. We stelden vast dat de huisvesting van de dieren ondermaats was. Zo verbleven ze inderdaad in te kleine en te donkere ruimtes. Sommige dieren waren ook op het vlak van verzorging verwaarloosd. Onder meer de hertjes waren ondervoed”, licht politiewoordvoerder Dirk Van de Sande toe.

© Animal Rescue Service VZW

De politiezone riep Animal Rescue Service op voor bijstand om de dieren te transporteren. Dat was volgens het team een stevige klus. De dierenarts verdoofde de vijf herten en die werden in trailers geladen. Nadien trok het team naar een grote struisvogel en dat was een ander verhaal. “Dat dier heeft een stevige snavel en door de kleine ruimte was dat geen ideale setting. We plaatsten een sok over haar hoofd zodat we ze naar de vrachtwagen konden loodsen. Uiteindelijk had ze er geen zin meer in en moesten we haar met een stevig zeil dragen.”

De aangetroffen dieren zijn in beslag genomen en overgebracht naar het dierenopvangcentrum in Opglabeek. Daar worden ze nog eens grondig onderzocht door een dierenarts om hun gezondheidstoestand na te gaan.

De politie maakte een dossier op. Dat gaat nu naar de afdeling Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid. De 48-jarige betrokkene, die al gekend was voor eerdere feiten van dierenverwaarlozing, krijgt de mogelijkheid om de mankementen weg te werken. Als alles nadien voldoet aan de regelgeving en normen kan de man zijn dieren terugkrijgen. Er komt dan wel eerst een nieuwe controle. Deze melding kwam binnen via het meldingsformulier van stad Mechelen.

© Animal Rescue Service VZW

© Animal Rescue Service VZW

Zelf melding maken via het meldingsformulier? mechelen.be/melding
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen