Foto: Pieter Van Hecke

Ramp vermeden in Kallo nadat vrachtwagen met 27.000 liter petroleum vuur vat

In Kallo, in de Waaslandhaven, is een ramp vermeden nadat een vrachtwagen door een technisch defect vuur had gevat. In de tankwagen zat 27.000 liter petroleum. De brandweer was snel ter plaatse en kon een ramp vermijden.

Het was iets voor zessen dat de Poolse vrachtwagenbestuurder net voorbij de tolhuisjes van de Liefkenshoektunnel een probleem merkte aan zijn oplegger. In de tankwagen zat 27.000 liter petroleum. De chauffeur, die van de Esso-raffinaderij op de Scheldelaan op weg was richting Frankrijk, verliet de snelweg om een veilige plek te zoeken om na te gaan wat het probleem was. 

Net voorbij het kruispunt, op de Ploegweg, ontplofte één van de banden van de oplegger en waren er plots vlammen te zien. Zoals de procedure het vraagt, verwittigde hij eerst de brandweer. Daarna begon hij zelf te blussen, wat de brand kon vertragen. Eenmaal de brandweer er was, kon die het vuur snel onder controle krijgen. 

"De man wist met wat hij op pad was", zegt commandant Thierry Van Goethem van Brandweerzone Waasland. "Hij heeft dus correct kunnen handelen en heeft zo een catastrofe kunnen voorkomen". Door de interventie was de Ploegweg gedurende een klein uur afgesloten voor het verkeer, zonder grote hinder. De oorzaak van de brand ligt naar alle waarschijnlijkheid bij een vastgelopen rem.

De vrachtwagen na de brand
Foto: Pieter Van Hecke

Meest gelezen