Nederlandse regering werkt aan geheime operatie om ASML te behouden

© ASML

De aftredende Nederlandse regering moet alle zeilen bijzetten om techbedrijf ASML in Nederland te houden. De zorgen over de dreigende exit zijn zo groot, dat het kabinet in het diepste geheim aan een plan werkt om te voorkomen dat de beursparel over de grens gaat kijken. Dat melden bronnen aan de krant De Telegraaf.

ASML maakt de machines waarmee halfgeleiderfabrikanten hun chips produceren, en is op dat gebied wereldwijd marktleider. Topman Peter Wennink liet onlangs doorschemeren dat hij een vertrek uit Nederland niet uitsluit ‘als de politiek niet oppast’. Een van de problemen is dat het bedrijf almaar moeilijker internationale kenniswerkers uit het buitenland kan halen, terwijl ASML daar in toenemende mate van afhankelijk is. ‘Dat is slecht voor het land, slecht voor onze economie’, aldus Wennink.

Operatie Beethoven

Op de betrokken Nederlandse ministeries is inmiddels een operatie begonnen onder de naam ‘Beethoven’, vertelden bronnen aan de krant. Daar buigt het kabinet zich over de vraag wat er nodig is om de fabrikant van chipmachines in Nederland te houden. Het bedrijf zou een aantal wensen bij het kabinet hebben neergelegd en daarbij ook hebben geopperd dat uitbreiden elders een optie is, bijvoorbeeld in Frankrijk. In Den Haag wordt gesproken van een flinke puzzel.

ASML weer het op twee na waardevolste Europese bedrijf

Partner Content