Nikki Haley
Foto: AP

Nikki Haley stapt officieel uit race: "Ik wens Donald Trump succes, maar hij moet de Republikeinse stemmen verdienen"

In de Verenigde Staten stapt Nikki Haley nu ook officieel uit de race om presidentskandidaat te worden van de Republikeinse partij. Dat zegt ze in een toespraak voor haar achterban. Haley was de enige overgebleven uitdager van oud-president Donald Trump. "Gefeliciteerd, ik wens hem alle succes."

Zoals verwacht gooit Nikki Haley de handdoek in de ring. Ze zet haar campagne om verkozen te worden tot Republikeinse kandidaat officieel stop.

Dat werd vanmiddag al gemeld door verschillende Amerikaanse media en bevestigt ze nu officieel in een toespraak voor haar achterban. Zo is voormalig president Donald Trump de enige overgebleven kandidaat.

De uitslag van Super Tuesday - dan vinden op 1 dag in 15 staten voorverkiezingen plaats - hebben het haast onmogelijk gemaakt voor Haley om te winnen tegen de voormalige president.

"Gefeliciteerd, Donald Trump. Ik wens hem alle succes", zegt ze eerbiedig. "Net zoals ik succes zou wensen aan elke Amerikaanse president." Daarnaast heeft ze wel nog een boodschap voor Trump. Zo waarschuwt ze hem dat het aan hem is om de Republikeinse stemmen te verdienen. "Het beste wat je kan doen is hen overtuigen van jouw standpunten, niet om hen af te wijzen."

Alternatief voor Trumps retoriek

Ze duidt zo op de retoriek van Trump. Haley heeft gedurende haar volledige campagne zich telkens scherp uitgelaten over uitspraken van de voormalige president. Ze profileerde zich als een alternatief voor Trumps retoriek en zijn leuze "Make America Great Again".

Haley was dan ook populair bij een aanzienlijke groep Republikeinse kiezers die zich verzetten tegen Trump. "We weten uit opiniepeilingen dat 80 procent van haar kiezers niet weet of ze voor Trump zullen stemmen", vertelt Amerikacorrespondent Björn Soenens. 

Bekijk: Haley uit ook kritiek op het buitenlandbeleid van Trump: "Zij aan zij staan met onze bondgenoten is onze morele plicht"

Videospeler inladen...

Dat ze stopt, was te verwachten. De 52-jarige Haley wist nauwelijks 2 voorverkiezingen te winnen: in Washington D.C. en Vermont. Beide staten hebben een gematigder Republikeins kiespubliek. In totaal werden al 22 voorverkiezingen gehouden.

Mathematisch was het al voor Super Tuesday quasi-onmogelijk om voldoende kiesmannen te winnen. Ze is wel de eerste vrouw ooit die een Republikeinse voorverkiezing heeft gewonnen. 

Trump: "Ze werd verpletterd"

De voorverkiezingen gaan dus verder zonder Haley, en dat wil dus zeggen dat Donald Trump de Republikeinse nominatie binnenrijft. "Ze werd verpletterd", schrijft hij op zijn eigen sociale mediaplatform Truth Social.

Volgens hem werd Haley voornamelijk gesponsord door "linkse, radicale Democraten". "Ik wil alle kiezers van Haley uitnodigen om de beste beweging in de geschiedenis van ons land te vervoegen."

Bekijk: Kunnen er nog problemen opduiken voor Trump? Amerikacorrespondent Björn Soenens analyseert

Videospeler inladen...

Daarmee lijkt de "rematch" tussen huidig president Joe Biden en Donald Trump gegarandeerd. De algemene presidentsverkiezing vindt plaats op 5 november

Meest gelezen