Puma, archiefbeeld
Foto: Getty Images

Instagrampost van Rihanna doet Puma de das om: schoenenmerk mag sportschoen niet als exclusief registreren

Schoenenmerk Puma moet een van zijn sportschoenen, Puma Creeper, uit de modelregistratie halen. Dat heeft het Gerecht van het Hof van Justitie van de Europese Unie beslist. Een Instagram-post van zangeres Rihanna deed Puma de das om.

Handelsmaatschappij J. Van Hilst, een Nederlandse groothandel in schoenen, heeft nu ook in beroep gewonnen van Puma. In 2022 kreeg het bedrijf al een eerste keer gelijk van het EU-merkenbureau EUIPO. 

De groothandel was van mening dat Puma een sportschoen onterecht bij de modelregistratie had ingeschreven. Daarmee kreeg Puma de exclusieve rechten om het ontwerp te verkopen. Bij de indiening van zo'n modelaanvraag moet het model nieuw zijn en een eigen karakter hebben. Dat was niet het geval, aldus Handelsmaatschappij J. Van Hilst. 

Creatief directeur Rihanna

Daarvoor wees het naar een Instagrampost van zangeres Rihanna. Zij droeg in december 2014 – bijna twee jaar voor de modelregistratie in 2016 – gelijkaardige witte sneakers met dikke zwarte zool. Ze was destijds creatief directeur bij Puma.

Haar bericht op sociale media werd nadien opgepikt door verschillende nieuwskanalen. De Instagram-post was voor het EU-merkenbureau een bewijs was dat het design van de schoen al voldoende bekend was voor de indiening van de modelregistratie.

"Met blote oog te identificeren"

Het Duitse Puma stapte recent in beroep naar het Gerecht van het Hof van Justitie van de Europese Unie, maar delft daar nu ook het onderspit. Het Gerecht volgt de eerdere argumentatie van het EUIPO. De Instagram-post van Rihanna laat toe om "met het blote oog of door het vergroten van de foto's alle wezenlijke kenmerken van het model of van het eerdere model te identificeren".

Het Gerecht verwerpt daarnaast de argumenten van Puma dat niemand in december 2014 geïnteresseerd zou geweest zijn in de schoenen van Rihanna. "In december 2014 was Rihanna een wereldberoemde popster. Dat houdt in dat haar fans en modekringen in die tijd een bijzondere belangstelling hadden voor de schoenen die ze droeg op de dag waarop ze haar contract tekende als artistiek directeur."

Meest gelezen