Een beeld van een ijzertijdlandschap, met een begraafplaats en de akkers en boerderijen op de achtergrond.
Foto: Intergemeentelijke Onroerend erfgoeddienst Stuifzand

Prehistorische akkers in Oudsbergen, Pelt en Herentals voorlopig beschermd als archeologische sites

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft 4 celtic fields in Oudsbergen, Pelt en Herentals voorlopig beschermd. De overblijfselen van de prehistorische akkers uit de ijzertijd konden aan de hand van lasers gedetailleerd in kaart gebracht worden. 

Celtic fields zijn prehistorische akkers uit de ijzertijd, omringd door een wal. Er zijn er nog zo'n 70 van terug te vinden in de Limburgse en Antwerpse Kempen. Ze zijn meer dan 2.000 jaar oud, ze kunnen van enkele tientallen tot wel 100 hectare groot zijn.

Vlaams minister Diependale heeft 4 prehistorisch akkervelden nu voorlopig beschermd als archeologische site: op de Ophovernerheide en de Moorsberg in Oudsbergen, op de Lindelse Heide in Pelt en in Brink-Heiberg in Herentals. "Ze willen ze nu beschermen als archeologische sites, omdat ze zo uitgestrekt zijn en heel goed bewaard gebleven zijn", vertelt Erwin Meylemans, onderzoeker van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.

Deze celtic fields werden 10 jaar geleden al ontdekt, maar onderzoekers van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed hebben ze onlangs gedetailleerd in kaart kunnen brengen met laseraltimetrie. "Dat is een techniek waarbij vanuit een helikopter laserpulsen naar de grond worden gestuurd", legt Meylemans uit. "Aan de hand van de weerkaatsingen van die pulsen kunnen we ons een goed beeld vormen van wat er onder de grond zit. Dat is tot op enkele centimeters nauwkeurig."   

Het celtic field op de Lindelse Heide in Pelt is uitgestrekt en heeft een duidelijk patroon.
Foto: Erwin Meylemans, Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Eerste stap richting beschermd erfgoed

Op de beelden is een duidelijk patroon te zien. "De celtic fields zijn altijd opgebouwd uit akkers van zo'n 40 op 40 meter en ze zijn omwald. Die wallen zijn niet gebouwd, ze zijn gaandeweg ontstaan doordat de stenen en het onkruid tijdens het bewerken telkens op de randen rond het perceel werden gegooid."

De celtic fields worden nu voorlopig beschermd als archeologische site, dat is de eerste stap naar een definitieve bescherming. "Bovenop deze celtic fields zijn bossen geplant. We willen voorkomen dat ze beschadigd worden als er bijvoorbeeld bomen gekapt worden. Maar we zijn daarover goede afspraken aan het maken met het Agentschap voor Natuur en Bos. Bosbeheer blijft ook in de toekomst mogelijk, mits enkele aandachtspunten." 

Meest gelezen