© fvv

Paul Van Tigchelt over situatie in de gevangenissen: “Inderdaad stresserend”

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) overlegt met de inrichtingshoofden van alle gevangenissen in ons land waar gedetineerden moeten worden ondergebracht, nu 9 Belgische gevangenissen een opnamestop hebben aangekondigd. “De situatie is inderdaad stresserend”, zegt Van Tigchelt. “Voor onze inrichtingshoofden en voor ons gevangenispersoneel.”

Bron: BELGA

De voorbije dagen hadden de personeelsleden van acht Vlaamse gevangenissen al beslist om geen nieuwe gedetineerden meer op te nemen, uit protest tegen de overbevolking. Het gaat meer bepaald om de inrichtingen in Hasselt, Antwerpen, Mechelen, Turnhout, Leuven hulpgevangenis, Brugge, Oudenaarde en Gent (Nieuwe Wandeling).

Intussen wordt ook in gevangenis van Lantin, in de provincie Luik, de toegang geblokkeerd voor nieuwe gevangenen. Dinsdagavond had het personeel in Ieper dan weer geweigerd om nog nieuwe gedetineerden aan te nemen. Er is daar wel capaciteit aanwezig om mensen op te sluiten, maar er is onvoldoende personeel.

“Er is inderdaad een opnamestop in bepaalde gevangenissen. Maar we hebben in ons land 36 gevangenissen. We overleggen met onze gevangenisdirecties waar die gedetineerden moeten worden ondergebracht.”

Vorige week bleek uit cijfers van de federale overheidsdienst Justitie dat er op 1 maart sprake was van 12.316 gedetineerden voor 10.743 plaatsen, waardoor er in verhouding ongeveer 15 procent meer gedetineerden zijn ten opzichte van de capaciteit. Op 1 maart 2023 was er nog sprake van 11.402 gedetineerden voor 9.755 plaatsen of een overbevolking van bijna 17 procent.

Begin maart sliepen 250 gedetineerden op een matras op de grond in de gevangenissen in het noorden van het land, ondanks dat het Gevangeniswezen tot op heden meer dan 281 bedden plaatste.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer