De voorbije dagen hadden de personeelsleden van acht Vlaamse gevangenissen al beslist om geen nieuwe gedetineerden meer op te nemen, uit protest tegen de overbevolking.
Volledig scherm
De voorbije dagen hadden de personeelsleden van acht Vlaamse gevangenissen al beslist om geen nieuwe gedetineerden meer op te nemen, uit protest tegen de overbevolking. © RV / Photo News

Overbevolking in gevangenissen is “stresserend”, zegt justitieminister Van Tigchelt

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) overlegt met de inrichtingshoofden van alle gevangenissen in ons land waar gedetineerden moeten worden ondergebracht, nu 9 Belgische gevangenissen een opnamestop hebben aangekondigd. “De situatie is inderdaad stresserend”, zegt Van Tigchelt. “Voor onze inrichtingshoofden en voor ons gevangenispersoneel.”

  1. ▶ Welke straf hangt Sven Pichal boven het hoofd? “Strenge straffen op bezit en verspreiding van beelden van seksueel misbruik”
    PREMIUM
    hln legt uit

    ▶ Welke straf hangt Sven Pichal boven het hoofd? “Strenge straffen op bezit en versprei­ding van beelden van seksueel misbruik”

    Het onderzoek naar radiomaker Sven Pichal (44) is afgerond. Drie maanden zat hij in voorhechtenis in de gevangenis. Maar in november mocht hij die verlaten, met een enkelband. Ondertussen is hij ook die kwijt en is hij vrij onder voorwaarden. Waarvoor wil het parket hem nu vervolgen? En welke straf hangt hem boven het hoofd? Misdaadjournalist Faroek Özgünes beantwoordt vijf vragen.
  2. PODCAST. 'Killer van Brugge' executeerde taxichauffeur voor 365 euro: "Hij is dominant, emotioneel koud en een manipulatieve mooiprater”
    De Kroongetuigen

    PODCAST. 'Killer van Brugge' executeer­de taxichauf­feur voor 365 euro: "Hij is dominant, emotioneel koud en een manipula­tie­ve mooiprater”

    Het is juni 1999. De politie van Brugge treft het levenloze lichaam van taxichauffeur Roger Vanhaelemeersch aan in een straat in Oostkamp. Het slachtoffer ligt in een autokoffer en het bloed sijpelt eruit. Nog geen twee weken later wordt Fernand Verstappen in zijn garagebox in Brugge kansloos doodgeschoten. Kort daarna komt verdachte Marc Gevaert in het vizier van de speurders. Hij bekent dat hij de twee mannen heeft vermoord voor een buit van nog geen 375 euro. Het psychiatrisch rapport over de roofmoordenaar is dan ook beenhard: “Het heeft geen zin om deze man ooit nog in de samenleving op te nemen, hij is een permanent gevaar”. Beluister de meeslepende aflevering van de bekroonde podcast ‘De Kroongetuigen’ hierboven.