© EPA-EFE

EVP zet zich in de markt als Europese “powerhouse” en trekt met enkele opmerkelijke voorstellen naar verkiezingen

De Europese Volkspartij (EVP) trekt als het “powerhouse” van de Europese Unie de campagne voor de verkiezingen van juni in. Zo heeft voorzitter Manfred Weber zijn partij woensdagmiddag in de markt gezet tijdens zijn openingstoespraak op het EVP-congres in Boekarest. Later vandaag zal de EVP er haar verkiezingsmanifest goedkeuren, met daarin enkele opvallende voorstellen.

Bron: BELGA

Drie maanden voor de Europese parlementsverkiezingen van 6 tot 9 juni blaast de EVP verzamelen in de Roemeense hoofdstad. Geen enkele andere politieke familie heeft meer vertegenwoordigers in de Europese Raad, de EVP-fractie is nog steeds de grootste in het Europees Parlement en volgens alle peilingen zal de partij straks ook de verkiezingen winnen. Het is dus niet overdreven te stellen dat de EVP bijzonder machtig is.

Dat is ook voorzitter Manfred Weber niet ontgaan. “De Europese Volkspartij is het powerhouse van Europa”, vuurde hij zijn troepen aan. “Jullie weten het misschien niet, maar de socialisten hadden afgelopen weekend hun congres in Rome. Terwijl wij hier een manifest met erg concrete voorstellen hebben, hebben zij ideologische claims en vage formules voor de toekomst. Wij hebben in deze zaal moeite om alle journalisten een plaats te geven, de socialisten hebben geen nieuws kunnen maken buiten de ‘Brussels’ bubble’“, monkelde Weber.

In het manifest waarmee de EVP de kiescampagne intrekt en dat woensdagavond officieel wordt goedgekeurd door de congresleden, staan enkele opmerkelijke voorstellen. Zo wil de partij het principe van de ‘veilige derde landen’ verder uitwerken. Dat bestaat al in de Europese asielwetgeving, maar als het van de EVP afhangt zullen zulke landen ook de verantwoordelijkheid kunnen krijgen om de asielaanvragen te verwerken die in de EU worden ingediend.

Verder moet het Europees defensiebeleid verdiept worden. De EVP stelt voor om, bovenop de nationale legers, een Europese Defensie-Unie op te richten met “geïntegreerde grond-, zee-, cyber- en luchtstrijdkrachten”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer