Het Sprookjesbos in de Efteling
Foto: Belga

Granaat uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij werken in Sprookjesbos Efteling

In Nederland is een granaat gevonden tijdens werkzaamheden in de Efteling. Volgens het Brabants Dagblad gaat het om een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. De granaat werd buiten het pretpark tot ontploffing gebracht. De doorgangsweg in het park werd tijdelijk afgesloten.

Doornroosje en Co komen er met de schrik van af. Tijdens werkzaamheden in het Sprookjesbos werd een granaat gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief afgevoerd naar een plek buiten het park, waar het tot ontploffing werd gebracht. 

Volgens de Efteling liep er niemand gevaar. Delen van het populaire park werden afgesloten om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. 

Volgens het Brabants Dagblad ging het om een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. Het is niet de eerste keer dat er granaten van toen worden gevonden in de Efteling. In 2017 gebeurde dat ook. "We zitten in een gebied waar vaker iets wordt ontdekt", zegt een woordvoerder van de Efteling aan de Nederlands nieuwswebsite NU.

Getty Images
Foto: Getty Images

Historische ligging

Het is geen toeval dat er geregeld oude granaten worden teruggevonden in de Efteling. Kaatsheuvel, waar de Efteling ligt, was tijdens de Tweede Wereldoorlog een tien hectare groot bosgebied. Op dit gebied was een Duits munitiedepot waar een enorme hoeveelheid munitie lag opgeslagen. 

Toen de geallieerde troepen naderden, werd de voorraad gedeeltelijk afgevoerd, maar het overgrote deel werd in een dagenlange reeks ontploffingen vernietigd. Er zijn op dit moment nog enkele overblijfselen waar te nemen. Je kan er nog kraters zien die zijn ontstaan door het opblazen van munitiebunkers aan het einde van de oorlog. Ook restanten van loopgraven, parkeerplaatsen, bakstenen en verpakkingen zijn er nog te vinden.

Meest gelezen