© via REUTERS

Russische raket valt op Odessa terwijl Zelenski er de Griekse premier ontvangt: “Geen tijd om schuilplaats te zoeken”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is woensdag in de havenstad Odessa, in het zuidwesten van Oekraïne, voor een bezoek van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. Tijdens dat bezoek heeft het Russische leger de stad aan de Zwarte Zee aangevallen.

SGG

Zelenski raakte niet gewond, maar zei dat hij dichtbij genoeg was om de aanval te zien en horen. Hij bevestigde ook dat er een aantal mensen werden gedood en gewond. “We hebben deze aanval vandaag gezien. Je kunt zien met wie we te maken hebben, het maakt ze niet uit waar ze toeslaan. Ik weet dat er vandaag slachtoffers zijn gevallen, ik ken nog niet alle details, maar ik weet dat er doden en gewonden zijn”, zei Zelenski woensdag vanuit Odessa. “We moeten in de eerste plaats onszelf verdedigen. De beste manier om dat te doen is met een luchtverdedigingssysteem”, voegde hij eraan toe.

Mitsotakis zei dat Zelenski hem een rondleiding door de stad had gegeven voordat hij luchtalarmsirenes hoorde. “Kort daarna, toen we in onze auto’s stapten, hoorden we een grote explosie”, vertelde Mitsotakis woensdag aan verslaggevers. “We hadden geen tijd om een schuilplaats te zoeken. Ik denk dat dit voor ons de beste, meest levendige herinnering is dat er hier een echte oorlog aan de gang is. Elke dag is er een oorlog, die niet alleen het front en de soldaten treft, maar ook onze onschuldige medeburgers”, zei hij.

Later op de dag deelde een woordvoerder mee dat er vijf doden waren gevallen bij de aanval.

De havenstad Odessa is van cruciaal belang voor de Oekraïense graanexport via de Zwarte Zee. De Oekraïense zeeroute heeft het mogelijk gemaakt om 28 miljoen ton graan te exporten sinds Rusland in juli vorig jaar een einde maakte aan de graandeal. Net zoals de meeste leiders, had ook de Griekse premier zijn bezoek aan Oekraïne om veiligheidsredenen niet officieel aangekondigd.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer