Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Zuhal Demir dient klacht in nadat ze dickpic ontvangt: ‘Ongewild en grensoverschrijdend gedrag’

Zuhal Demir vorige week in het Vlaams Parlement.Beeld BELGA

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dient klacht in bij de politie naar aanleiding van een ongewilde ‘dickpic’ in haar inbox. Dat zegt ze op X. ‘Dit soort ongewild en grensoverschrijdend gedrag komen vrouwen, zelfs minderjarige meisjes, helaas te vaak tegen. Stop ermee.’

De minister kreeg van een mannelijke ‘fan’ een foto van zijn penis doorgestuurd, met de vraag of ze niet eens kunnen “vogelen”. “Ongewild en grensoverschrijdend gedrag”, zegt Demir, die de conversatie - met geblurde foto - op X zwierde. Volgens Demir komen vrouwen en zelfs minderjarige meisjes te vaak in contact met dergelijke berichten. “Stop ermee. Ik dien klacht in”, klinkt het.

Demir heeft contact opgenomen met het parket, dat haar heeft aangeraden om een klacht in te dienen bij haar politiezone. “Zij zullen proberen te achterhalen wie de dickpic heeft verstuurd”, aldus Demir.

“Het is onvoorstelbaar dat mensen denken dat zoiets normaal is”, voegt Demir er bij HLN aan toe. “Ongevraagd een geslachtsdeel in iemands DM’s droppen? Hoe krijg je het zelfs in je hoofd. En het is bizar genoeg geen alleenstaand geval. Veel vrouwen en zelfs minderjarige meisjes overkomt dit. We mogen dit niet normaal vinden.”

Dickpics, foto’s van een penis, worden vaker gestuurd. Ruim de helft van de meisjes en jonge vrouwen tussen 15 en 25 heeft al eens een dickpic ontvangen. Dat blijkt uit een onderzoek naar online seksueel geweld in opdracht van voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo).

Twitter bericht wordt geladen...