Frank Meurisse

'Iconische schoorsteen' van oude stoomcentrale in Izegem wordt in ere hersteld

De schouw van de oude stoomcentrale in Izegem wordt in ere hersteld. De schouw zal bij de renovatiewerken verhoogd worden tot de oorspronkelijke lengte van 45 meter hoog. "Het is een iconische schoorsteen die behoort tot de stoommachine waarmee vroeger elektriciteit werd opgewekt", zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). 

De renovatie van de schoorsteen is "geen gemakkelijke opdracht", dat zegt Pieter-Jan Schneider van het architectenbureau dat de plannen tekende. "Originele plannen hebben we niet teruggevonden, als die er ooit geweest zijn. We moesten foto’s als uitgangspunt nemen. En dit zijn dan ook nog zwart-witfoto’s."

Archiefbeeld: plaatsing zendcabine
Foto: Heemkring Ten Mandere

Rijke geschiedenis

De vroegere elektriciteitscentrale in Izegem heeft een rijke geschiedenis. Zo werd er in 1972 een betonnen telecomcabine op de schoorsteen geplaatst waardoor hij deels werd afgebroken. Er zat zelfs een lift in de schouw om de top te bereiken. Nu wordt de schoorsteen in ere hersteld en wordt er opnieuw 7 meter bijgebouwd. De schouw zal in totaal 45 meter hoog zijn.

"De schoorsteen werd in de loop der jaren ook voorzien van een opvallende schildering, ook die moet er weer af. Het zal destijds goede verf geweest zijn, want ze laat heel moeilijk los. We doen nu verschillende testen om ze te verwijderen."

De renovatiewerkzaamheden lokken nu al nieuwsgierige kijkers. De oude zendcabine die opnieuw op de grond is gebracht, zal ongetwijfeld ook heel wat kijklustigen lokken.

Bekijk: De zendcabine wordt voorgoed van de schouw verwijderd

Videospeler inladen...

Meest gelezen