Brand op de True Confidence na aanval Houthi's

Voor het eerst vallen er doden bij aanval van Houthi's op schip in Rode Zee

Bij een aanval van Jemenitische Houthi-rebellen op een containerschip in de Rode Zee zijn 3 doden gevallen. Na de raketinslag zou een brand zijn uitgebroken, waarop de volledige bemanning het schip heeft verlaten. Het is de zoveelste aanval van de Houthi's op schepen in de Rode Zee, maar wel de eerste keer dat daar doden bij vallen.

Al sinds november vallen Houthi-rebellen met regelmaat vrachtschepen aan in de Rode Zee en de Golf van Aden, voor de kust van Jemen.

Schepen die er passeren - en volgens de Houthi's gelinkt zijn aan de VS of Israël - zijn een doelwit. De Houthi's doen dit naar eigen zeggen uit wraak voor de oorlog in Gaza, met hun acties willen ze de Palestijnen steunen.

Dit keer zijn er doden gevallen bij de aanval op het schip True Confidence. Dat is eigendom van een Liberiaanse rederij, maar werd bestuurd door een Grieks bedrijf. Beide bedrijven ontkennen dat het schip iets te maken heeft met de Verenigde Staten. Of er een link is met Israël, is onduidelijk. Het schip was onderweg van China naar Saudi-Arabië en vervoerde staal.

"De operatie kwam nadat het schip verschillende waarschuwingen van de Jemenitische zeemacht afwees", zegt Yahya Sarea, een woordvoerder van de Houthi's. Na de aanval is een brand uitgebroken op het schip.

De bemanning heeft daarop het schip verlaten, maar voor 3 van hen kwam de evacuatie te laat. Bij de slachtoffers zijn zeker twee Filipijnse bemanningsleden. Vier personen geraakten ook gewond, drie zijn er ernstig aan toe. Een Amerikaans oorlogsschip en de Indiase marine zijn ter plaatse gekomen om te helpen bij de reddingsacties.

Bekijk : Bemanningsleden worden van boord gehaald na de dodelijke aanval op de Rode Zee

Videospeler inladen...

VS slaat terug

In een poging het geweld te stoppen hebben onder meer al de VS luchtaanvallen uitgevoerd op Houthi-doelwitten. België neemt ook deel aan een Europese missie om de veiligheid in de Rode Zee te waarborgen. Vannacht heeft de VS ook twee drones van de Houthi's aangevallen, omdat die een bedreiging zouden gevormd hebben voor schepen in de regio. Het is niet duidelijk of de drones bij die aanval ook vernietigd zijn.

De aanvallen van de Houthi's hebben ook een impact op de wereldhandel, want verschillende rederijen kiezen ervoor om rond Afrika te varen, wat veel langer duurt en veel meer kost.

Meest gelezen