Een wijk van Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.
Foto: AP

Israël gaat 3.500 nieuwe kolonistenwoningen bouwen op Westelijke Jordaanoever

Israël heeft toestemming gegeven voor de bouw van ongeveer 3.500 kolonistenwoningen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De bevoegde autoriteiten hebben bouwplannen goedgekeurd in drie nederzettingen in de buurt van Jeruzalem, melden verschillende Israëlische media. Nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied zijn nochtans illegaal volgens het internationaal recht.

De goedkeuring is naar verluidt een reactie op een Palestijnse aanslag van ongeveer 2 weken geleden op een snelweg tussen Jeruzalem en de nederzetting Maale Adumim. Daarbij kwam minstens 1 Israëli om het leven en vielen verschillende gewonden. Volgens de Israëlische binnenlandse inlichtingendienst waren de 3 daders van Palestijnse afkomst.

Na de aanslag riep de radicaal rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich op tot de bouw van meer dan 3.000 extra woningen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens de krant Haaretz zijn intussen in totaal 3.476 nieuwe wooneenheden goedgekeurd.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Vandaag leven er bijna 600.000 Israëli's in de meer dan 200 nederzettingen. In 2016 bestempelde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deze nederzettingen als een schending van het internationale recht en riep het Israël op om alle activiteiten op dat vlak te stoppen.

"In plaats van te bouwen aan een toekomst van hoop, vrede en veiligheid, baant de Israëlische regering de weg voor onze vernietiging", schrijft de Israëlische mensenrechtenorganisatie Peace Now op X.

Drie Palestijnse mannen pleegden enkele weken geleden een aanslag, daarbij viel een dode.
Foto: AP

Meest gelezen