© Dario Bonazza via REUTERS

Twee doden bij raketaanval op vrachtschip in Golf van Aden

Een vrachtschip is woensdag in de Golf van Aden geraakt door een raket die afgevuurd was door Houthi-rebellen vanuit Jemen. Daarbij zijn volgens de bemanning twee doden en zes gewonden gevallen. Het gaat om de ergste menselijke aanval tot nu toe op schepen die in de regio varen en de eerste dodelijke slachtoffers sinds de start van de aanvallen.

Bron: BELGA

Het schip True Confidence, dat onder de vlag van Barbados vaart maar volgens de Houthi-rebellen in Amerikaanse handen zou zijn, liep zware schade op. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft de bemanning het schip verlaten. Op het moment van de aanval bevond het schip zich op 57 zeemijl (105 kilometer) ten zuidwesten van de Jemenitische stad Aden. 

De Houthi-rebellen hebben de aanval intussen opgeëist. De militaire woordvoerder, Yehya Saree, zei dat de milities het schip True Confidence met raketten hadden aangevallen in de Golf van Aden, wat resulteerde in een brand. Hij voegde eraan toe dat de aanval tot stand kwam omdat de bemanning van het schip waarschuwingsberichten van de strijdkrachten had genegeerd.

Sinds november hebben de rebellen, die dicht bij Iran staan, het gemunt op schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden die volgens hen banden hebben met Israël, waarbij ze beweren solidair te zijn met de Palestijnen in het licht van de oorlog in de Gazastrook.

Sinds de Verenigde Staten een coalitie hebben opgericht om commerciële schepen te beschermen tegen aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen, hebben de Houthi’s het ook gemunt op Amerikaanse en Britse schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer