Ambassadeur van de kleine bedrijven Quintence: ‘Horeca is heel onvoorspelbaar’

Patricia Van den Broeck: "De flexi-job is een zegen voor onze business."
Dirk Van Thuyne Freelance journalist

Patricia Van den Broeck en haar partner namen zes jaar geleden een grote gok. Ze stapten in de horeca en openden in Putte Q-Foodbar. De mooie groeicijfers én de ­Ambassadeurstitel bewijzen hun grote gelijk.

Na een lange carrière in de meubelsector beslisten de vijftigplussers Patricia Van den Broeck en haar partner een lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan: een horecazaak opstarten. Ze kochten een pand en na een grondige verbouwing opende in 2018 Q-Foodbar de deuren.

“Veel mensen beginnen een horecazaak uit passie voor de job. Wij hadden een andere insteek. Onze passie is ondernemen en we wilden erachter komen of we ook succesvol konden zijn in een moeilijke sector zoals de hore­ca”, vertelt Patricia Van den Broeck.

People’s business

“We hadden een origineel concept uitgedacht met een drievoudig aanbod van lekkere gerechten: een bistro, een take-away en een leverdienst aan bedrijven”, zegt Van den Broeck. “Door de laagdrempeligheid van Q-Foodbar trekken we een extreem gevarieerd publiek aan. Onze bistro heeft 140 tot 160 zitplaatsen.”

Het koppel had de zaak nog geen twee jaar geopend toen de coronapandemie de kop opstak en het uitgaansleven voor maanden platlegde. Het waren uitdagende tijden voor de horecasector. Maar Q-Foodbar was beter gewapend tegen die uitzonderlijke omstandigheden dan de concurrentie, want de afhaaldienst stond al op punt.

‘We zijn niet bang om oudere mensen aan te werven. Die tonen een groot engagement’

Horeca is een people’s business. Door de jaren heen bouwde het koppel een hecht team van medewerkers uit. Dat bestaat uit negen vaste personeelsleden en een pool van zo’n twintig jobstudenten en flexi-jobbers. “Horeca is een heel onvoorspelbare business. De ­flexi-job is dan ook een zegen voor onze sector. Wij merken dat er heel veel kandidaten zijn om te flexi-jobben”, zegt Van den Broeck. “We zijn ook niet bang om oudere mensen aan te werven. Die tonen een groot engagement en dat is een grote troef.”

Opvolging verzekerd

Voor de start van Q-Foodbar had het koppel niet echt ervaring in de horecasector. “In het begin hebben we veel gestolen met onze ogen”, aldus Patricia Van den Broeck. “Al wat het personeel kan, willen we ook kunnen. Barkeeper, zaalverantwoordelijke, en als het moet, gaan we zelf achter de kookpotten staan. Niemand is hier onmisbaar.”

Het was de bedoeling van het ­koppel om tien jaar mee te draaien, om in 2028 te kunnen genieten van hun welverdiende pensioen. “Die planning is een beetje veranderd. Wellicht stappen we er een jaartje vroeger uit. Onze opvolgers zijn inmiddels al aan boord. De klanten kunnen gerust zijn.”

Partner Content