Leuvense onderzoekers ontwikkelen microchip die mensen met armprothese kan laten voelen

© Imec

De onderzoekers van het Leuvense imec hebben een microchip ontwikkeld waardoor hand- en armprotheses kunnen voelen. Het kleinood wordt aan een zenuwbundel in de arm bevestigd en stuurt via sensoren signalen naar de hersenen waardoor er een gevoelservaring ontstaat.

Als eerste ter wereld komt het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum met een microchip voor protheses met gevoelservaring, ook wel haptische protheses genoemd. Door de nieuwe technologie kan de prothese ook fijnmotorische taken uitvoeren en een gevoelservaring creëren, terwijl dat bij de traditionele protheses niet gaat. De microchip wordt ingepland in de zenuwbundel in de arm en kan van daaruit interageren. Op de oppervlakte van de minuscule chip zitten 64 elektrodes die zenuwsignalen lezen en zenuwen stimuleren.

In een volgende stap wil imec de chip testen in het labo en uiteindelijk op mensen. De technologie is op verschillende manieren toepasbaar, waardoor woordvoerster Hanne Degans niet uitsluit dat het ook gebruikt kan worden bij andere protheses.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen