De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Oekraïense president Volodimir Zelenski.
Foto: Ukrainian Presidential Press Office

Luchtalarm en explosie tijdens bezoek van Griekse premier Mitsotakis en Oekraïense president Zelenski aan Odessa

Tijdens een bezoek van de Griekse premier Mitsotakis en de Oekraïense president Zelenski aan de stad Odessa heeft een luide explosie plaatsgevonden. Het gaat over een luchtaanval van het Russische leger, waarbij ook meerdere doden vielen. De Griekse premier spreekt over "een indrukwekkende ervaring".

De feiten vonden plaats in Odessa, een strategisch belangrijke havenstad in het zuiden van Oekraïne die regelmatig wordt gebombardeerd door Rusland. De Oekraïense president Volodimir Zelenski gaf er een rondleiding aan de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. De stad heeft een speciale betekenis binnen de Griekse strijd voor onafhankelijkheid tegen het Ottomaanse rijk in de 19e eeuw.

De stad is in sommige wijken zwaar getroffen door 2 jaar oorlog. Op 2 maart vond nog een zware aanval plaats op een residentiële wijk met 12 doden, onder wie 5 kinderen.

Toen de rondleiding op zijn einde liep en de delegaties in hun voertuigen wilden stappen, klonk het luchtalarm, gevolgd door een grote explosie. Het ging over een aanval op de haven van Odessa. Er is sprake van 5 slachtoffers.

De Griekse premier Mitsotakis kreeg de schade te zien van de Russische aanval op 2 maart.
Foto: Ukrainian Presidential Press Office

"Indrukwekkende ervaring"

De Griekse premier was duidelijk onder de indruk van de aanval op de stad. "We hadden geen tijd om dekking te zoeken. Het was een indrukwekkende ervaring." Volgens hem is de aanval dan ook "levendig bewijs" dat Odessa in de greep is van de oorlog met Rusland. 

Zelenski toonde zich opnieuw scherp voor Rusland. "Je ziet met wie we te maken hebben, het maakt hen niet wie of wat ze raken," zei hij nadien tegen de aanwezige journalisten.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen veroordeelde de Russische aanval. Zij sprak van een "nieuwe poging om terreur te zaaien". Rusland heeft nog geen officiële reactie gegeven over het incident.

President Zelenski bezoekt wel vaker steden aan het front, maar zijn bezoeken worden vaak tot op het laatste moment of tot na zijn vertrek geheim gehouden. Zo stond hij onlangs nog in de buurt van de stad Avdiivka, die niet veel later door Rusland werd ingenomen. 

Meest gelezen