De cast van ‘De klokkenluider van de Notre Dame’, met centraal Idalie Samad als zigeunerin Esmeralda.© Steven Hendrix

‘Dertigers’-actrice speelt ‘de Pommelien Thijs van de middeleeuwen’ in Disney-musical op het Donkmeer

Overmere -

De hoofdrol in een Disney-musical, op een zomers podium in het feeërieke Donkmeer: Idalie Samad (28), bekend van de tv-serie Dertigers, kon zich geen mooier debuut voorstellen. De klokkenluider van de Notre Dame wordt meteen ook de eerste musical op het meer die volledig live wordt gebracht.

Guy Van Vliet

De openluchtspektakels op het Donkmeer in het Oost-Vlaamse Overmere zijn al jaren een traditie, maar tot nu toe bleef het altijd bij playback. Dat is niet meer van deze tijd. Daarom wordt deze zomer voor het eerst een musical volledig live gebracht. Dat wordt meteen een huzarenstukje: de Disney-klassieker De klokkenluider van de Notre Dame zal voor het eerst live in openlucht te zien zijn in ons land. “Geweldig, toch”, aldus Idalie Samad, die de rol van Esmeralda zal spelen. “Dat maakt het heel spannend voor het hele team.” De Seine vloeit dus drie weken lang door het Donkmeer, dat als achtergrond dient voor de legendarische Parijse kathedraal. Het verhaal speelt zich af in 1482, wanneer bultenaar Quasimodo na twintig jaar totale afzondering stiekem de klokkentoren van de kathedraal verlaat voor het Dwazenfestival. Dat feest ontaardt in een dramatisch muzikaal verhaal over uitsluiting, ware liefde en dodelijke jaloezie. Quasimodo (Ruben Van Keer) hoopt het geluk te vinden bij zigeunerin Esmeralda, maar aartsdiaken Frollo (Nordin De Moor) wil daar een stokje voor steken.

Toeval

Idalie Samad ken je vooral uit de VRT1-serie Dertigers en de Streamz-reeks Onderhuids. Het lijkt dus een verrassing dat zij Esmeralda gaat spelen, maar ze noemt het juist toeval dat het zo lang duurde voor ze in een musical opduikt. “Want ik heb musical gestudeerd in Brussel. Maar vervolgens kwamen er heel andere dingen op mijn pad. Dat ik nu uitgerekend in deze Disney-musical mag staan, maakt me superblij.”

Met collega-hoofdrolspeler Ruben Van Keer.© Steven Hendrix

Victor Hugo schreef de roman in 1831, ruim dertig jaar voor de publicatie van Les Misérables, zijn andere meesterwerk dat verder leeft als musical. Het verhaal mag dan middeleeuws zijn, Esmeralda is zowat de Pommelien Thijs van haar tijd. “Ze is beeldschoon, maar heeft ook het hart op de juiste plaats. Ze is een stoere en sterke vrouw, die heel empathisch is en geen onrechtvaardigheid kan verdragen. Op haar eigen speelse manier helpt ze mensen die onderdrukt worden. Zo’n rol is natuurlijk heel mooi om te spelen.”

LEES OOK. Idalie Samad uit ‘Dertigers’ combineert haar werk met studeren: “Ik ben nogal verlegen, maar kan dat goed verstoppen”

“Of ik mezelf herken in Esmeralda? Ik kan mezelf moeilijk zoveel complimenten geven”, lacht Idalie. “Maar rechtvaardigheid en empathie vind ik persoonlijk ook heel belangrijk. Ik denk wel niet dat ik zo stoer ben als zij. Esmeralda is een vrouw om naar op te kijken.”

Maar eerst heeft Idalie Samad nog iets anders om naar uit te kijken. “Het nieuwe seizoen van Dertigers is dit voorjaar te zien! Maar voor je het vraagt: ik ga nog niet verklappen wat er met mijn personage gebeurt.”

‘De klokkenluider van de Notre Dame’, van 23 augustus tot en met 7 september op het Donkmeer, www.festivaria.eu
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER