Direct naar artikelinhoud
RecapCelebrity Masterchef

Zeg nooit ofte nimmer dat tortellini je doen denken aan dim sums: dit was aflevering 2 van ‘Celebrity Masterchef’

De deelnemers kregen hun eerste masterclass van Bruna Bunaca, die een paar jaar in Pure-C van Sergio Herman werkte en in Amsterdam haar eigen pastafabriekje heeft opgericht.Beeld Beeldfabriek

Tien bekende Vlamingen zweten en koken weer peentjes koken op tv, in het tweede seizoen van Celebrity Masterchef Vlaanderen. Wie treedt er in de voetsporen van Linde Merckpoel? Dit gebeurde er in aflevering twee.

Welk gerecht deed ons het meest likkebaarden?

Het was ‘pasta o’ clock’ in Celebrity Masterchef want de hele aflevering draaide rond de Italiaanse keuken. De deelnemers kregen hun eerste masterclass van Bruna Bunaca, die een paar jaar in Pure-C van Sergio Herman werkte en in Amsterdam haar eigen pastafabriekje heeft opgericht, en mochten daarna hun eigen deegwaren maken. Twee gerechten staken er bovenuit: de eenvoudige maar perfect klaargemaakte pasta puttanesca van Liesa Naert en de iets minder eenvoudige maar ook erg smakelijke tortellini met radicchio, guanciale, gorgonzola en salieboter van Olga Leyers. Zeker bij die laatste was de druk groot, aangezien haar man Giancarlo uit de Laars afkomstig is. “Als het mislukt, zijn er heel veel kwade mensen thuis”, aldus Olga.

Wie kwam er het origineelst uit de hoek?

“Make your nonna proud”, zei Bunaca toen ze de deelnemers naar hun keukeneiland stuurde en Serine Ayari volgde dat advies goed op: ze deed een lepel harissa, het favoriete ingrediënt van haar Tunesische oma, door haar pesto met pistachenoten. Voor alle Italiaanse nonna’s is dat wellicht heiligschennis maar het resultaat viel erg in de smaak bij Bunaca en de rest van de jury.

Wat vonden we het minst smakelijk?

Bij de pastaproef waren er geen verliezers en dat was goed nieuws voor Jan Van Looveren. Ook al heeft hij een verleden als bakker en kent hij dus iets van deeg, zijn tortellini vielen zwaar tegen: de pasta was te dik en nog rauw, de krabvulling kwam uit blik en de saus had meer weg van soep. Ook Daan Alferink maakte er een potje van met zijn pasta met lam, champignons en ‘gruvere’ - blijkbaar spreken Nederlanders zo ‘gruyère’ uit. Hij was nochtans trots op zijn saus maar jurylid Inge Waeles kreeg er “op de verkeerde manier kippenvel van”. Een beetje zoals wij van haar West-Vlaamse accent eigenlijk.

Nog meer mislukte bordjes passeerden er tijdens de eliminatieproef waarmee de tweede aflevering begon. Fatma Taspinar, Kawtar Ehlalouch, Liesa Naert en Gunter Lamoot moesten het tegen elkaar opnemen voor de drie resterende schorten en kregen een Italiaanse klassieker als opdracht: pasta carbonara. De pasta moesten ze nog niet zelf maken en gelukkig maar, want met de saus liep al meer dan genoeg mis. Je kon eigenlijk al voorzien dat het verkeerd zou gaan toen de kandidaten de ingrediënten van een carbonara moesten opsommen en twee van hen vol overtuiging ‘room!’ riepen.

Voor Gunter Lamoot zit 'Celebrity Masterchef' er op: hij werd de eerste afvaller van het seizoen.Beeld Play Media

Wat viel ons het meeste op?

Dat Fatma Taspinar en Geert Meyfroidt, intensivist en ‘Slimste mens’ van 2021, sinds een paar jaar samen zijn, was bekend maar blijkbaar zijn ze ondertussen ook verloofd. Dat leiden we toch af uit het feit dat het journaalanker tijdens de pastaproef haar verlovingsring liet vallen. Ze maakte ook een gerecht dat haar aanstaande vaak bereidt: pasta Andrea, een schotel met venkel en kalf die hij heeft leren koken bij een Italiaanse chef. Het resultaat viel wel wat tegen maar dat kon niet deren: “Ik zet mijn huwelijk hiermee niet op het spel”, aldus Taspinar. “Hij zal sowieso blij zijn dat ik dat heb gemaakt.”

Wat was de keukenwijsheid van de aflevering?

De kandidaten én de kijkers konden ontdekken welke fouten ze al jaren maken tegen de geboden uit de Italiaanse keuken. Pastadeeg bestaat uit bloem, twee hele eieren en vier dooiers: zout en olijfolie zijn uit den boze. Ook bij het kookwater van de pasta mag er geen scheutje olijfolie - toen iemand die vraag stelde, zei Bunaca kort: ‘No, never’. Een eierdooier bovenop je afgewerkte pasta carbonara leggen is eveneens uit den boze, zelfs al was dat volgens Liesa Naert de gewoonte in het Italiaanse restaurant waar ze jarenlang heeft gewerkt. En wat je ook doet, zeg nooit ofte nimmer dat tortellini je doen denken aan dim sums: als Bunaca had gemogen, dan had ze Daan Alferink na die opmerking naar huis gestuurd.

Wie won en wie viel er af?

Het was een nek-aan-nekrace tussen Olga Leyers en Liesa Naert, maar uiteindelijk kreeg de tweede de overwinning en het bijhorende voordeel in de volgende aflevering: de garantie dat de jury haar gerecht zal proeven. Olga mocht wel met het compliment van de week naar huis, want nadat ze had uitgelegd wat er allemaal in haar tortellini zat, zei Nick Bril: “Je klinkt al helemaal als een chef.”

Voor Gunter Lamoot zit Celebrity Masterchef er dan weer op: hij werd de eerste afvaller van het seizoen, dankzij de carbonarasaus die net zoals hijzelf “een beetje geschift” was. Hij had daar ook vrede mee, want hij had verwacht dat hij het niet lang zou uithouden. Zijn enige probleem was praktisch van aard: hij had namelijk gecarpoold met Titus De Voogdt en vroeg zich af hoe hij weer thuis moest raken.

Word zelf masterchef

Geïnspireerd door de Italiaanse kookkunsten van Olga Leyers en zin om zelf eens met tortellini aan de slag te gaan? Dan is deze ‘in brodo’-variant van Giacomo Toschi een aanrader. 

De met krab gevulde pasta van Jan Van Looveren was geen succes. Met deze combo van pasta en krab van Sergio Herman maak je ongetwijfeld een betere beurt. 

Serine Ayari waagde zich aan pesto met pistachenoten. Met dit recept ga je haar achterna. 

Wie net als Daan Alferink na het zien van al dat gepruts met tortellini zin krijgt in dumplings, moet zeker deze dumpling noedelsoep eens proberen.

Liesa Naert.Beeld Play Media