VIDEO. Eenden gaan al vijf jaar dagelijks op café in Zonhoven

Twee Zonhovense eenden ‘Kwak en Boemel’ gaan al vijf jaar lang trouw op café. De vaste stamgasten van café ’t Zonnehof op het Kerkplein zijn vanaf de lente tot diep in de herfst van de partij. Een deel van het terras is zelfs exclusief voor hen voorbehouden.

toro

“Vijf jaar geleden kwamen ze hier plots aangewaggeld”, zegt Sarina Canhex van ’t Zonnehof. “We gaven hen wat brood. De volgende dag waren ze weer op de afspraak en stilaan hadden ze het duidelijk naar hun zin op ons terras. Zo werden het vaste stamgasten die ook een eigen naam kregen: Kwak en Boemel. Van zodra de lente in het land is, komen ze Zonhoven-centrum in gewaggeld en nestelen ze zich dagelijks op ons terras. In de herfst en de winter blijven ze enkele maanden in het park even verderop.”

Met de lente kwamen Kwak en Boemel ook dit jaar weer kwakend het dorpscentrum in. “En ze kozen trouw voor ons terras”, lacht Sarina. “Er is wel één nadeel: ze poepen waar ze lopen, en dat is vanzelfsprekend niet zo aangenaam voor onze andere stamgasten. Daarom hebben we een stukje van ons terras afgebakend.”

In het gedeelte ‘Ducks only’ staat hun drinkbankje en wordt het brood geserveerd. “Of het koppeltje na vijf jaar nog niet aan gezinsuitbreiding denkt? We hebben hier alleszins nog geen kuikentjes gezien”, zegt Sarina. “Waarschijnlijk is dat ook te gevaarlijk, want je kan als eend moeilijk met een hele kroost door het drukke dorpscentrum waggelen. Papa eend Boemel is recent trouwens tegen een auto gevlogen, en daar was hij toch even van versuft. Gelukkig is het helemaal goed gekomen met onze stamgast, en stond hij deze week weer te kwaken voor de zaak.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer