Overheid kan nog geen 500 miljoen euro ophalen met nieuwe staatsbons, maar spreekt toch van een succesvolle uitgifte

6 miljard euro. Dat is hetgeen de regering maximaal wou ophalen met de uitgifte van de nieuwe staatsbons. Uiteindelijk hebben de Belgen minder dan 500 miljoen euro toevertrouwd aan de staat. Desalniettemin spreekt het Agentschap van de Schuld van een succesvolle uitgifte.

In het nieuws: De Belgen hebben in totaal voor 433 miljoen euro ingetekend op de staatsbons.

  • Van dat bedrag werd 413,3 miljoen euro opgehaald met de staatsbon op een jaar.
    • Wie zijn kapitaal voor één jaar vastklikt, ontvangt een brutocoupon van 3 procent, oftewel 2,1 procent netto (na betaling van de roerende voorheffing).
  • 19,7 miljoen euro stroomde naar de staatsbon met een looptijd van drie jaar.
    • Dit schuldpapier gaat gepaard met een rente van 2,5 procent bruto, oftewel 1,75 procent netto.

Niet zo succesvol als uitgifte in september

De vergelijking: De eenjarige staatsbon viel deze keer veel minder in de smaak dan in september. Toen kon de regering bijna 22 miljard euro ophalen.

  • Om te beginnen lag het brutorendement deze keer lager. Wie begin september intekende op de staatsbon, krijgt later dit jaar een coupon van 3,3 procent.
  • Deze keer moet je meer belastingen betalen op de kapitaalopbrengsten. De regering had bij de vorige uitgifte van de eenjarige staatsbon de roerende voorheffing verlaagd van 30 naar 15 procent, waardoor het nettorendement uitkomt op 2,81 procent.
    • Cd&v was vragende partij om opnieuw dat gunsttarief toe te passen, maar dat was niet naar de zin van de andere partijen. Voornamelijk de liberalen waren tegen een verlaagde roerende voorheffing. “We moeten opletten dat we iedereen gelijk behandelen. Het is toch vreemd dat de overheid een fiscale korting geeft voor haar eigen product, terwijl spaarders met een termijnrekening bij een bank de volle pot betalen”, liet premier Alexander De Croo (Open Vld) weten.
  • Door het lagere brutorendement en het hogere belastingtarief waren er deze keer lucratievere spaarboekjes en termijnrekeningen.

Maar: Het Agentschap van de Schuld spreekt toch van een succesvolle uitgifte. “Inzake opbrengsten komt deze staatsbon in onze top tien”, merkt Jean Deboutte, directeur van de overheidsorganisatie, op.

  • Doordat de overheid minder geld dan voorzien kon ophalen met de staatsbons, zal het schuldagentschap meer schatkistcertificaten uitgeven. Dat is kortlopend schuldpapier dat wordt geplaatst bij professionele beleggers, zoals banken en verzekeraars.

Een gunsttarief later dit jaar?

Vooruitblik: In een normale situatie geeft het Agentschap van de Schuld elk kwartaal staatsbons uit. Het is nog onduidelijk of het het volgende kwartaal mogelijk zal zijn om in te tekenen op overheidspapier met een looptijd van één jaar.

  • Als die er komt, is de kans zeer groot dat het belastingtarief 30 procent zal bedragen. Juni is een verkiezingsmaand, wat dus betekent dat de partijen elkaar niet de kans zullen geven om extra punten te scoren bij de bevolking. Dat is overigens één van de redenen waarom het voorstel van cd&v om de roerende voorheffing deze keer ook te verlagen werd afgeschoten.
  • De regering kan overigens niet onbeperkt de belasting op kapitaalopbrengsten op leningen van één jaar verlagen. Het heeft daarvoor van het parlement de goedkeuring gekregen tot en met 30 juni 2024. (cv)

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.