Meneer de Uil waarschuwt 50-plussers voor darmkanker in nieuwe campagne: "Doe de test"

In een nieuwe campagne vraagt Stop Darmkanker vijftigplussers om zich op darmkanker te testen. Daarvoor haalt het Meneer de Uil terug, een icoon uit het tv-programma 'De Fabeltjeskrant'. Maart is de internationale maand tegen darmkanker, de op 2 na meest voorkomende kanker in ons land.

Al 10 jaar wordt elke Vlaming tussen de 50 en 74 jaar uitgenodigd voor een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Iets minder dan de helft gaat op die gratis test in. "Vooral bij mensen tussen 50 en 54 jaar blijft de test onaangeroerd liggen. Ze voelen zich wellicht 'te jong' om darmkanker te krijgen", zegt Luc Colemont van Stop Darmkanker. 

Testen bewijst nut

In ons land krijgen dagelijks 25 mensen te horen dat ze darmkanker hebben, en elke dag sterven nog 8 Belgen aan de ziekte. "De ziekte komt steeds vroeger voor en door de vergrijzende bevolking zal het aantal gevallen alleen maar toenemen. Maar de test bewees al ruim zijn nut", zegt Colemont.

Sinds de start van het bevolkingsonderzoek 10 jaar geleden detecteerden de testen al heel wat kankers in een vroege fase, maar dat moeten er voor Stop Darmkanker nog meer worden. Een vroege opsporing biedt dan ook een grotere kans op genezing, dus testen is belangrijk.

Bekijk: het nieuwe campagnefilmpje met Meneer de Uil

Videospeler inladen...

"Darmkanker is geen fabeltje"

Daarom spreekt Meneer de Uil zijn kijkers van het eerste uur rechtstreeks aan. "Vlaamse kinderen die in de jaren '70 naar 'De Fabeltjeskrant' keken, behoren vandaag tot die risicogroep. Ik ben blij dat Meneer de Uil speciaal voor ons wou terugkomen", zegt Colemont.

Walter Baele, de stem achter het icoon, was meteen voor het idee gewonnen. "Zelf heb ik ook al een paar keer de darmkankertest gedaan. Ik hoop dat we op deze manier een belangrijke boodschap op een ludieke en toegankelijke manier bij het juiste publiek kunnen brengen. Voor één keer vertel ik met de stem van Meneer de Uil geen fabeltje." 

'De Fabeltjeskrant' was een dagelijks programma dat in Nederland werd uitgezonden en ook in Vlaanderen op de toenmalige BRT liep. De allereerste aflevering werd in Nederland uitgezonden op 29 september 1968. In het programma las Meneer De Uil aan kinderen voor uit de Fabeltjeskrant.

Meest gelezen