Het schilderij "L'ami intime" van Magritte wordt klaar gehangen bij veilinghuis Christie's
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Schilderij "L'ami intime" van Magritte geveild voor ruim 39 miljoen euro

Het schilderij "L' ami intime" van de Belgische surrealistische kunstschilder René Magritte is in Londen geveild voor ruim 39 miljoen euro. Het veilinghuis Christie's had de waarde van het werk geschat tussen 35 en 58 miljoen euro.

In "L' ami intime" duikt de mysterieuze man met bolhoed op, die Magritte voor het eerst schilderde in "Les rêveries du promeneur solitaire" uit 1926. Terwijl hij uit het raam naar een bergachtig landschap en een wolkenlucht staart, lijkt hij zich niet bewust van de vreemde aanblik met een stokbrood en een wijnglas dat achter hem in de lucht zweeft. 

Het werk uit 1960 behoort tot de Gilbert en Lena Kaplan Collection en werd in 1998 voor het laatst tentoongesteld in Brussel, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Het is voor het eerst sinds 1980 dat het schilderij wordt geveild.

Het schilderij is is 72,6 bij 64,9 cm groot. Kenners schatten de waarde van het kunstwerk tussen 35 en 58 miljoen euro. Het is verkocht in kader van de jaarlijkse veiling van surrealistische en dadaïstische kunst van Christie's en valt samen met de honderdste verjaardag van het Surrealistisch Manifest dat André Breton in oktober 1924 schreef.

Wie was René Magritte?
René Magritte (1898-1967) was een Belgische surrealistische kunstschilder. 

Hij is onder meer bekend van zijn werk "La trahison des images", met de tekst "Ceci n'est pas une pipe" (dit is geen pijp) onder de afbeelding van een pijp. Hij verwerkt in zijn werken voorwerpen die iedereen herkent zoals appels, bolhoeden en paraplu's, maar hij doet er iets onmogelijks of onverwachts mee en daagt zo de kijker uit om na te denken.  

In zijn vroegere woning in Jette kan je het René Magritte Museum bezoeken, aan het Koningsplein in het centrum van Brussel is er het grote Musée Magritte Museum. 

Enkele jaren geleden werd er ook al een werk van René Magritte geveild. In 2022 werd "L'empire des lumières" (Het rijk der lichten) toen verkocht voor een recordbedrag van 71,4 miljoen euro bij veilinghuis Sotheby's in Londen. Het is één van de bekendste werken van Magritte en één van de meest gegeerde kunstwerken dat op dit moment in privéhanden is. 

"L'empire des lumières" van Magritte bracht in 2022 maar liefst 71,4 miljoen euro op.
AFP or licensors

Meest gelezen