Benjamin Dalle

Dalle wil niet dat Israël deelneemt aan Songfestival "zolang het zoveel slachtoffers maakt", Jambon wil geen boycot

Volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zou het beter zijn Israël te weren van het Eurovisiesongfestival, "zolang het offensief in Gaza zoveel burgerslachtoffers maakt". Opmerkelijk: eerder liet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verstaan dat zijn regering geen voorstander is van een boycot.

"Net zoals we hebben gedaan voor Rusland, dat werd uitgesloten van sportcompetities en het songfestival na de invasie van Oekraïne, vind ik persoonlijk dat Israël moet worden uitgesloten van Eurovisie tot het een einde maakt aan de flagrante schendingen van het internationaal recht in Gaza", zo stelde minister van Cultuur Linard gisteren tijdens het vragenuurtje in het parlement van de Franse gemeenschap. 

De groene minister zei ook de RTBF te zullen aanschrijven met de vraag dat standpunt te steunen binnen de European Broadcasting Union (EBU). Die vereniging, waar ook de VRT lid van is, organiseert de jaarlijkse liedjeswedstrijd. "Het is aan de organisatoren om de verantwoordelijkheid te nemen om de deelname van Israël te verbieden zolang de oorlog in Gaza voortduurt", aldus Linard. "Het is niet aan België om zich terug te trekken uit een evenement waar Israël aan deelneemt."

De RTBF heeft naar eigen zeggen nog geen post gekregen van de bevoegde minister en wacht daarop om te reageren.

Zangeres Eden Golan zal Israël vertegenwoordigen op het Songfestival
Foto: Shai Franco

"Niet opportuun"

Gevraagd naar een reactie, zegt Vlaams minister Dalle dat organisatoren van culturele, sportieve en andere evenementen moeten beoordelen of een Israëlische deelname gepast is op het moment dat onschuldige burgers, waaronder kinderen en vrouwen, gedood worden door het Israëlische leger. "Een dergelijk prachtig, verbindend feest vieren samen met een deelnemer die op deze schaal het internationale humanitaire recht en de kinderrechten schendt, dat kan niet door de beugel."

De beste oplossing is niet dat Israël niet deelneemt aan het Songfestival, wel dat Israël stopt met het maken van onschuldige slachtoffers

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V)

Bekijk: "Ik hoop vooral dat het doden van onschuldige slachtoffers kan stoppen", zegt Benjamin Dalle

Videospeler inladen...

De CD&V-minister merkt net als zijn Franstalige groene collega op dat de beslissing in handen van de EBU ligt. Hij heeft daarover contact gehad met de VRT en zij hebben die bedenkingen bij de EBU geuit, klinkt het. "De beste oplossing is niet dat Israël niet deelneemt aan het Songfestival, wel dat Israël stopt met het maken van onschuldige slachtoffers, onder wie vandaag al zo'n 12.500 kinderen", aldus Dalle.

"Het klopt dat minister Dalle zich hierover bevraagd heeft bij VRT en dat VRT haar bedenkingen (over de deelname van Israël, red.) geuit heeft bij de EBU. Wij volgen de EBU in hun beleid", laat de VRT weten.

Gisteren nog liet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in het Vlaams Parlement verstaan dat de Vlaamse regering geen voorstander is van een culturele boycot. "Wij zijn van mening dat een boycot zich moet richten tegen een regime. En niet tegen individuele burgers die sporten, aan cultuur doen, academici die hun job uitoefenen. Ik stel ook vast dat de federale regering evenmin boycotacties ondersteunt." Minister Dalle laat inderdaad weten dat hij geen regeringsstandpunt heeft vertolkt.

Bekijk: Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is geen voorstander van een boycot:

Videospeler inladen...

Twijfels over liedjes

Eerder was er al heisa ontstaan over twee liedjes die Israël geselecteerd heeft voor het Eurovisiesongfestival. In de inzending "October rain" werd verwezen naar de Hamas-aanval van 7 oktober 2023. Ook de tekst van "Dance forever" had een vergelijkbare lading. Het reglement van de EBU bepaalt dat teksten geen politieke boodschappen mogen bevatten.

Israël dreigde er eerst zelf mee zich terug te zullen trekken, maar het land heeft intussen alsnog laten weten de liedjes te zullen aanpassen.

Bekijk: Het meest (a)politieke evenement ter wereld: waarom het Songfestival zo belangrijk is voor een land als Israël:

Videospeler inladen...

Meest gelezen