© Olivier Matthys

Groen-witte vliegtuig dat al zeven jaar geparkeerd staat op van tarmac Brussels Airport zal dan toch verdwijnen

Het groen-witte vliegtuig van het vroegere Equatorial Congo Airlines (ECAir) dat al jarenlang geparkeerd staat op het tarmac van Brussels Airport aan de kant van Steenokkerzeel, gaat dan toch verdwijnen. De komende weken wordt het toestel ontmanteld, zo werd bij de luchthaven vernomen.

Bron: BELGA

Het vliegtuig, een Boeing 757, was van ECAir, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Republiek Congo (Congo-Brazzaville). Sinds het faillissement van de maatschappij eind 2016 stond het geblokkeerd op Brussels Airport. Het stond al jarenlang geparkeerd op het vliegveld nabij de Mechelsesteenweg in Steenokkerzeel en was bijvoorbeeld ook te zien vanop het nabijgelegen spottersplatform.

Lange tijd was er beslag gelegd op het vliegtuig en kon luchthavenuitbater Brussels Airport Company het alleen maar laten staan, maar uiteindelijk werd hij eigenaar van het toestel. “Het is nu verkocht aan het ontmantelingsbedrijf Eco-FLY”, zegt luchthavenwoordvoerster Nathalie Pierard. De ontmanteling is maandag gestart en zal normaal tot eind maart duren. 

Een klein deel van een vleugel zal na de ontmanteling op de luchthaven blijven. “Dat willen wij gebruiken om ergens strategisch op te stellen, om tijdens winterperiodes tests te doen om te kijken wat de effecten zijn bij specifieke weersomstandigheden, zoals erg koud weer en sneeuw, op een vliegtuig”, aldus nog de woordvoerster. 

Lange tijd stond er nog een tweede ECAir-vliegtuig in een hangar op Brussels Airport, maar dat is al langer weg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER