De bouw startte eind 2022 op deze plek.© JDW

Na problemen met bouw van ‘scheve’ school wordt deadline compleet onhaalbaar: “In september verhuizen zit er niet meer in”

Nijlen -

De bouw van een nieuwe gemeentelijke basisschool achter de kerk in Kessel-dorp is allerminst gelopen zoals de gemeente voor ogen had. Volgens de gemeente maakte de aannemer zware fouten en dat geschil wordt nu voor de rechter gebracht. Dat zal opnieuw voor extra vertraging zorgen, al is het voorlopig moeilijk in te schatten hoe lang de procedure in beslag zal nemen.

Bert Provoost

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen zal op woensdag 13 maart een zogenaamde openingszitting houden voor het dossier Kessel. Het is het officiële startschot van het gerechtelijke luik dat het dispuut tussen de gemeente Nijlen en de aannemer moet beslechten. Er zit duidelijk meer dan zomaar een haartje in de boter.

Op de werf van het nieuwe schoolgebouw achter de Sint-Lambertuskerk zijn er problemen met de constructie, in het bijzonder van een van de twee gebouwen. In Blok A is de houtskeletbouw nat geworden tijdens het bouwverlof. De houten OSB-platen die op de vloer en het dak lagen zijn door het vocht beginnen te bewegen en hebben op die manier de palen scheefgeduwd. “We zitten met een scheef gebouw”, zo vatte schepen van Openbare Werken Paul Laurijssen (CD&V) het probleem eerder samen in de gemeenteraad.

Moeizaam verloop

Het probleem is van die aard dat het om een fundamenteel probleem gaat aan de structuur. De gemeente zegt dat de aannemer aangeeft dat verder werken aan het gebouw voorlopig niet mogelijk is. Er is nog genoeg ander werk, bijvoorbeeld aan het andere, multifunctionele gebouw en voor de omgevingsaanleg. “Maar ook bij de vordering van deze werken ervaren we een moeizaam verloop”, zo stelt de gemeente woensdag in een mededeling.

Er zijn structurele problemen aan dit gebouw.© Joren De Weerdt

“Eerst werd geprobeerd op minnelijke wijze een deskundige aan te stellen om technisch advies in te winnen. Dit had als bedoeling de problemen en de verantwoordelijkheden objectief in kaart te brengen én kortetermijnoplossingen aan te reiken. Dit kon echter alleen werken als alle betrokken partijen hierin vrijwillig mee wilden gaan en dat bleek niet haalbaar”, klinkt het.

Er werd vervolgens een verzoekschrift opgesteld om vrijwillig voor de rechtbank te komen. Zo kan via gerechtelijke weg een deskundige aangesteld worden. Dit verzoekschrift werd neergelegd en nu gaat de afdeling Mechelen van de Ondernemingsrechtbank van Antwerpen zich over het dossier buigen. Als de aannemer nu niet vrijwillig tussenkomt, zal hij gedagvaard worden.

Deskundige

De rechtbank zal nu wellicht een gerechtsdeskundige aanstellen. De vraag is natuurlijk in welke mate de aannemer onzorgvuldig gehandeld heeft en voor de schade zal moeten opdraaien. Hoe lang het zal duren vooraleer die vraag beantwoord wordt, is momenteel een open vraag.

Een einddatum van de ‘bouwmiserie’ is er dus nog niet. Maar het is wel al zeker dat het er niet meer inzit om in september 2024 -zoals gepland- te verhuizen naar de nieuwe school. “We gaan ons constructief blijven opstellen en zullen er alles aan doen om zo snel mogelijk naar de nieuwe gebouwen te kunnen verhuizen”, geeft schepen van Onderwijs Griet van Olmen (CD&V) nog mee.

De bouwwerken voor de nieuwe school zijn van start gegaan in november 2022. Het kostenplaatje bedraagt volgens de laatste info 9,36 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners