© Dick Demey

Natuurhulpcentrum neemt afscheid van Oekraïense leeuwen Tsar en Jamil: “Vrijdag vertrekken ze”

Oudsbergen -

Exact twee jaar nadat twee jonge leeuwtjes in het Natuurhulpcentrum aankwamen, worden ze vrijdag op het vliegtuig gezet richting hun definitieve thuis. De twee waren de eerste wilde dieren die na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de grens over mochten. Een reddingsoperatie die bijna fout afliep.

Mireille Maes

8 maart 2022 kwamen de nog kleine leeuwtjes Tsar en Jamil aan in Opglabbeek. De leeuwen, die toen net geen jaar waren, hadden er al een zeer lange, bewogen reis opzitten. “Na het uitbreken van de oorlog werd al snel gezegd dat de vluchtelingen hun huisdieren mochten meenemen, maar voor de wilde dieren zat het anders”, vertelt Sil Janssen. “Tsar en Jamil zaten in de dierentuin van Kiev. Een stad die volop werd gebombardeerd. De mensen die zich het lot van de dieren aantrokken, mailden of we ze konden opvangen. Maar zo simpel liep het allemaal niet. Vooral omdat de nodige papieren ontbraken.”

© Dick Demey

Doodseskader

Terwijl vanuit Opglabbeek hard gezocht werd hoe ze de dieren konden opvangen, vertrok het transport met de jonge leeuwen richting Poolse grens. “Onderweg werden ze tegengehouden door Russische soldaten, die de leeuwen wilden doodschieten. De vrouwen die het transport deden, zijn als levend schild voor de dieren gaan staan, terwijl ze riepen: ‘Eerst ons doodschieten, dan pas de leeuwen’. Het werkte, ze mochten doorrijden. Eind goed, al goed. Wij vonden intussen in de dierentuin van Poznan een overslagplaats en kregen groen licht om de dieren naar België te brengen.”

LEES OOK. Twee Oekraïense leeuwen gearriveerd in Natuurhulpcentrum: “De oorlog spaart ook exotische dieren niet”

Quarantaine

Een primeur, want Tsar en Jamil waren de eerste wilde dieren die vanuit Oekraïne veilig de grens over geraakten. “Bij gebrek aan documenten moesten ze hier drie maanden in quarantaine. Dat is heel lang, maar we moesten zeker zijn dat ze gezond waren. Dat bleek uiteindelijk zo te zijn. De leeuwtjes hadden wel wat tijd nodig om tot rust te komen na die helse tocht. Intussen zijn ze helemaal op hun positieven en kunnen ze dus nu richting Zuid-Afrika vertrekken. Daar heeft Born Free Foundation een fantastische leefruimte ingericht.”

© Dick Demey

Verdoofd

Maar daarvoor wacht de dieren nog een lange reis. “Vrijdag worden ze verdoofd, krijgen ze de laatste vaccinaties en vertrekken ze in een kist richting luchthaven in Luxemburg. Zondag worden ze in Zuid-Afrika uitgeladen en gaat het richting leeuwenpark. Maandag verwachten we de eerste filmpjes van hun definitieve thuis”, besluit Sil Janssen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer