Direct naar artikelinhoud
NieuwsAI

Ruzie over toekomst AI escaleert: OpenAI publiceert interne mails van Elon Musk

Sam Altman (links), de topman van OpenAI, en Elon Musk.Beeld ANP

De maker van ChatGPT, OpenAI, is van zijn oorspronkelijke missie afgeweken en is verworden tot een commercieel gedrocht. Dat vindt Elon Musk, die betrokken was bij de oprichting van het bedrijf. OpenAI reageert nu door interne mails van Musk te publiceren.

Is kunstmatige intelligentie (AI) wel in goede handen bij OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT? Dat is de inzet van een geruchtmakende rechtszaak die Elon Musk eind vorige week tegen OpenAI aanspande en waar het toonaangevende AI-bedrijf nu voor het eerst op reageert.

Musk beschuldigt OpenAI en zijn topman Sam Altman van het schenden van de oorspronkelijke afspraken rond de oprichting van OpenAI. Musk vindt dat het bedrijf en zijn topman winst en commerciële belangen boven het maken van verantwoordelijke AI stellen.

Lees ook

▶ Moeten we bang zijn voor AI? ‘De regels zijn er eigenlijk al, maar ze worden niet altijd toegepast’

Open source

Inderdaad was dat laatste het idee toen Musk in 2015 bij OpenAI van Sam Altman instapte. Zijn ambities pasten precies bij die van Musk. Namelijk: het oprichten van een non-profitbedrijf met als doelstelling het ontwikkelen van de meest geavanceerde vorm van AI. Die moest in dienst staan van de gehele mensheid.

Daarbij paste ook een opensourcebenadering waarbij alle wetenschappelijke doorbraken zouden worden gedeeld. Het ‘open’ in de naam refereerde daar ook aan. De gemeenschappelijke vijand was met name Google, dat dankzij zijn gigantische investeringen vooropliep in de AI-wedloop.

Musk investeerde ruim 44 miljoen dollar in de onderneming, terwijl andere geldschieters er nog eens 90 miljoen in staken. Al snel daarna bleek dat bij lange na niet genoeg. Om Google bij te houden waren miljarden nodig, geen miljoenen. Een bedrijf zonder winstoogmerk is in dat geweld totaal kansloos, besefte Altman.

Interne e-mails van Musk

Op dat punt beginnen de lezingen van OpenAI en Musk uiteen te lopen. Musk zegt zelf dat hij het bedrijf uit principe verliet; hij was het niet eens met de commerciële richting. OpenAI probeert nu met een reeks aan mails, geschreven tussen 2015 en 2018, te laten zien dat Musk vanaf het begin instemde met de gewijzigde plannen.

De mailwisseling tussen OpenAI-oprichter Ilya Sutskever en Elon Musk over het open karakter van het bedrijf.Beeld Open AI

“Naarmate we dichter bij het bouwen van AI komen, wordt het logisch minder open te zijn”, schrijft medeoprichter llya Sutskever bijvoorbeeld eind 2018. “De Open in OpenAI betekent dat iedereen zou moeten profiteren van de vruchten van AI nadat deze is gebouwd, maar het is volkomen oké om die kennis niet te delen.” Musk reageert instemmend: “Yup.”

Uit andere mails blijkt dat Musk de meerderheid van de aandelen opeist en ook de eindbaas wil worden. Later ontvouwt hij het plan om OpenAI onder te brengen bij zijn bedrijf Tesla. Dat is onbespreekbaar voor de rest van OpenAI.

Later zal OpenAI vele miljarden krijgen van Microsoft, dat daarmee een belangrijke positie in het bedrijf verwerft. Musk probeert intussen met een eigen AI-bedrijf, xAI, aan te haken in de race. Het juridische wapengekletter legt in ieder geval opnieuw, net als vorig jaar toen Altman eventjes uit het bedrijf werd gegooid, de richtingenstrijd binnen OpenAI bloot.

Twitter bericht wordt geladen...