UPDATE: Brandweer kan na urenlang zwoegen twaalf koeien redden uit mestput: “Ging heel moeizaam, die dieren wegen tot 600 kilo”

© jhm

Torhout -

De brandweer van Torhout en het speciale dierenreddingsteam (DRT) van zone Westhoek waren donderdag de hele ochtend bezig met het redden van twaalf koeien die in een mestkelder gesukkeld waren op een boerderij in Wijnendale (Torhout). Ze stonden voor een zware opdracht. Rond 10.30 uur waren nog maar vijf koeien gered. Pas rond 14 uur kon de laatste koe uit de mestput gehaald worden.

Jelle Houwen

Rond 7.30 uur merkte een landbouwer van een hoeve in de Processieweg in Wijnendale bij Torhout op hoe de vloer van een koeienstal was weggezakt. Zowat de volledige roostering zakte naar beneden en daardoor gingen twaalf koeien de dieperik in. Een onmogelijke klus om alleen te klaren en daarom riep de landbouwer hulp in van de brandweer. Bij aankomst van de brandweer van Torhout bleek de klus moeilijk en complex.

Situatie erg complex

“We riepen dan ook meteen versterking in van het speciale dierenreddingsteam (DRT) van Brandweer Westhoek”, zegt luitenant Francis Vermote van de brandweer. “Zij hebben speciaal materiaal ter beschikking en kwamen met heel wat krachten af. Die samenwerking met het DRT verliep heel erg goed. De situatie bleek wel erg complex te zijn. Er zaten eerst twaalf koeien vast in de mestkelder, maar de landbouwer kon zelf nog drie dieren redden. Bij onze aankomst waren er dus nog negen dieren die gered moesten worden.”

“Het gaat om volwassen dieren, tot 600 kilogram zwaar”, legt Vermote uit. “Zij zaten bovendien zo goed als vast in de mest. De landbouwer heeft dan ook eerst heel wat mest weggezogen, zodat we in de kelder konden afdalen. Daarbij moeten we ook aandachtig zijn voor gevaarlijke mestgassen en dus met adembescherming werken. Daarbovenop is de werkruimte ook erg klein. Veel bewegen kunnen we niet in de kelder tussen de koeien, waardoor de redding moeilijk verloopt.” (Lees verder onder de foto)

De brandweer in de Processieweg.© jhm

Allemaal gezond

Nadat de boer zelf drie koeien had gered, had de brandweer om 10.30 uur ook al twee koeien op het droge gekregen. Er moesten er dus nog zeven gered worden. “Positief is wel dat alle koeien ongedeerd bleven”, vervolgt luitenant Vermote. “Ze werden gecontroleerd en liepen geen kwetsuren op. Een dierenarts is voorlopig niet nodig en we hebben er goeie hoop op dat we ze allemaal gezond en wel kunnen redden. Maar dat vraagt tijd. We binden riemen vast onder de buiken en proberen ze dan een voor een met een Manitou uit de put te halen.”

De brandweer was uiteindelijk tot 14 uur bezig met de interventie. Door de brandweerinterventie was de smalle Processieweg al die tijd versperd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen