Dochter (50) takelde eigen moeder zwaar toe: “Ze vermagerde 24 kilo in één maand en stond vol blauwe plekken”

De dochter stond woensdag in de Gentse rechtbank terecht. Het parket vorderde twee jaar effectieve celstraf.© SD

Gent -

Voor de Gentse rechtbank werd woensdag een schrijnend dossier behandeld rond een dochter (50) die haar moeder mishandelde. “In één maand was ze 24 kilogram vermagerd en stond ze vol blauwe plekken.” De dochter riskeert twee jaar effectieve celstraf.

Simon Dekaezemaker

In de Gentse rechtbank werd het woensdag muisstil toen de procureur de feiten uiteenzette. “Mevrouw had blauwe plekken op haar bovenarm, de borst, vanaf de nek tot het linkeroor, boven het linkeroor, op haar benen, op de voeten, …. je kan je gewoon voorstellen welk zwaar geweld hier moet aan voorafgegaan zijn.”

De vrouw uit het Gentse werd zwaar mishandeld door haar dochter (50). Tussen augustus en september woonde die een tijd bij haar in. Ze hadden soms discussies en daarop ontplofte ze en ging ze haar moeder te lijf. “Een meningsverschil gebeurt in de beste huishoudens, maar dit is het ergste wat kan gebeuren”, sprak haar advocaat Filip Mertens.

Alcoholmisbruik

De moeder wou eerst geen klacht indienen. “Ze wou u nog beschermen”, sprak de rechter de vrouw toe. “Dat is de liefde van een moeder naar haar kind toe.” Bij een routinecontrole bij de huisarts kwamen de feiten aan het licht. De vrouw was in een maand tijd 24 kilogram vermagerd. De arts stelde de blauwe plekken vast en die verwittigde de politie.

De dochter werd opgepakt en stond woensdag voor de Gentse rechtbank terecht. Het openbaar ministerie vorderde twee jaar celstraf en 200 euro boete. “De verwondingen zijn het gevolg van zwaar repetitief geweld. Mevrouw werd al meermaals gecolloqueerd door alcoholmisbruik. Door dat laatste wordt ze agressief.”

Boksbal

Het vonnis volgt op 17 april. Ercan Tok, de advocaat van de vrouw, erkende op zitting dat zijn cliënte de ernst van de feiten besefte. “Door een turbulente periode is ze zwaar beginnen drinken. Ze beseft haar fout en heeft enorm veel spijt.” Volgens de advocaat werkt zijn cliënte aan zichzelf daarom vroeg hij een opschorting van straf.

Op het einde van de zitting nam de vrouw zelf ook het woord. Ze uitte nogmaals haar spijt, maar daarop werd ze streng toegesproken door de rechter. “Uw moeder is geen boksbal”, klonk het streng. De moeder vroeg aan de rechtbank een symbolische schadevergoeding van 1 euro. “Ze wil geen geld, maar rechtvaardigheid”, besloot haar advocaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen