Beeld van een levering eerder deze week (links) en het Belgische transportvliegtuig in Melsbroek (rechts)

Belgisch militair vliegtuig heeft eerste lading hulpgoederen boven Gaza gedropt

Het Belgische militaire transportvliegtuig A400M heeft een eerste levering aan hulpgoederen boven de Gazastrook gedropt.Ā Dat bevestigt de Belgische overheid.Ā Ons land zal volgens premier Alexander De Croo 500.000 euro aan hulpgoederen sturen.

Het pakket zal volgens De Croo bestaan uit 100.000 euro aan voedsel en 400.000 euro aan medisch materiaal, en wordt gedropt vanuit de lucht.Ā DeĀ airdroppingĀ wordt uitgevoerd via een B-FAST-operatie.

"Het lijden van de burgers in Gaza is ondraaglijk", schrijft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) op X. "De ongelimiteerde toegang voor humanitaire hulp moet gegarandeerd kunnen worden."

Bekijk : Een Belgische A400M dropt een eerste lading hulpgoederen boven Gaza

Videospeler inladen...

Er is gekozen voor luchtdroppings omdat het moeilijk is om hulp over land te verspreiden. De IsraĆ«lische bombardementen hebben heel wat wegen en infrastructuur vernield.Ā 

"Hulpdroppings zijn effectief, maar ze zijn bijzonder inefficiĆ«nt, want ze zijn duur en ontoereikend. Zo'n A400M-vliegtuigĀ kan het gewicht van 4 of 5 vrachtwagens meenemen, terwijl je dagelijks 150 vrachtwagens nodig hebt", zegt defensiespecialist vanĀ VRT NWS Jens Franssen.

Luchtbeeld van het opgestegen vliegtuig

De coƶrdinatie voor de luchtdroppings gebeurt in samenwerking met JordaniĆ«, de vluchten worden met IsraĆ«l afgesproken. Ook andere landen leverden eerder al op deze manier hulppakken.Ā 

Volgens het VN-bureau belast met de coƶrdinatie van humanitaire hulp in de Gazastrook bevindt een kwart van de bevolking, wat neerkomt op 576.000 mensen, zich nu "op het randje van hongersnood".

Eerder werden vrachtwagens met hulpgoederen die Gaza wilden bereiken, aangevallen door wanhopige burgers, resulterend in meer dan 100 doden. De Palestijnen beschuldigden Israƫlische troepen ervan het vuur te hebben geopend op de menigte, terwijl Israƫl de grote chaos aanhaalde waarin mensen werden vertrapt.

Meest gelezen