Archiefbeeld© BART DEWAELE

Directie Brussels Airlines waarschuwt: “Nieuwe stakingen hebben geen zin, we zitten op limiet”

De directie van Brussels Airlines heeft een voorstel op tafel gelegd voor een gemiddelde koopkrachtverhoging van 6 procent voor de zowat 3.400 werknemers van de luchtvaartmaatschappij. Dat is echt de limiet, zei CEO Dorothea von Boxberg tijdens een persconferentie over de jaarcijfers van het bedrijf. “Zelfs als er meer stakingen zijn, zullen we niet verder gaan.”

jvh
Bron: BELGA

Er is al een tijdje sociale onrust bij Brussels Airlines, zowel bij piloten, stewards en stewardessen als grondpersoneel. Het personeel deed toegevingen tijdens de coronacrisis, maar wil een deel van de koek nu de maatschappij weer in betere financiële papieren zit. Na vijf verliesjaren was er in 2023 weer winst. De operationele winst kwam uit op een recordniveau van 53 miljoen euro.

LEES OOK. Brussels Airlines boekt recordwinst

Maar de toestand is nog fragiel, benadrukt de directie van Brussels Airlines. “We moeten erover waken dat we een leefbaar bedrijf blijven, en dat we niet alles weer verliezen na amper één jaar winst”, aldus de CEO. De operationelewinstmarge (3,4 procent) zit ook nog niet op het beoogde niveau van 8 procent.

“Erg fatsoenlijk aanbod”

De directie gaf aan dat de vakbonden tijdens de onderhandelingen een aantal terechte zaken op tafel hebben gelegd, waar zij naar eigen zeggen ook op is ingegaan. Er ligt nu een “erg fatsoenlijk aanbod” op tafel, met gemiddeld 6 procent koopkrachtverhoging voor het personeel (bovenop een indexering van 4 procent dit jaar), “met uitschieters tot 12 procent voor sommige werknemers”.

Dat is voorlopig niet voldoende voor de vakbonden. Woensdag werd een verzoeningsprocedure voor de piloten nog zonder resultaat afgesloten. “De standpunten liggen nog heel ver uit elkaar”, gaf financieel directeur Nina Öwerdieck toe. Nieuwe stakingen zijn mogelijk, maar hebben volgens de directie geen zin. “We zitten op de limiet tot waar we kunnen gaan.”

Eerder dit jaar waren er al verschillende stakingsacties. Die kostten de luchtvaartmaatschappij samengeteld 4 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER