Hans van der Me en zijn winkel in Rotterdam© rr

Dankzij DNA-match: verdachte verschijnt 34 jaar na moord op ondernemer voor de rechter

Op 14 februari 1990 werd de Rotterdamse ondernemer Hans van der Mee bij een overval in zijn winkel doodgeschoten. Nu, 34 jaar later, stond er voor de eerste keer een verdachte voor de rechtbank.

jvh
Bron: De Telegraaf

De 59-jarige Brian M. werd vorig jaar opgepakt na een DNA-match. Zijn DNA zat op de bivakmuts die na de overval in de Rotterdamse witgoedwinkel was achtergelaten. “Het politieteam heeft deze zaak nooit losgelaten. Dankzij de nieuwste technieken is na al die jaren een match gevonden die naar deze verdachte wees”, aldus de officier van justitie donderdag tijdens de zitting.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de 54-jarige Van der Mee zelf de bivakmuts van het hoofd van de overvaller heeft getrokken, waarna deze de ondernemer door het hoofd schoot. “Van der Mee had ooit aangegeven dat hij dit zou doen als iemand zijn winkel zou beroven”, klonk het.

“Enorme ravage”

“Het was een uiterst gewelddadige overval”, schetste de officier de gebeurtenis op 14 februari 1990. “De daders kwamen met veel herrie de zaak in waar meneer en mevrouw Van der Mee aan het werk waren. Na de overval was er een enorme ravage en daartussen lag de overleden Hans van der Mee.”

Het zou gaan om twee overvallers die op die bewuste Valentijnsdag tegen sluitingstijd met bivakmutsen de zaak binnen waren gedrongen. Ze zouden een licht Surinaams accent hebben gehad, zo bleek. De medeverdachte is nog buiten beeld, maar ook naar die persoon wordt nog gezocht. De vrouw van Hans van der Mee is na de roofoverval nooit meer in de zaak geweest.

Opsporing

De gewelddadige roofmoord werd de afgelopen decennia verschillende keren opgerakeld in de Nederlandse media. Precies twee maanden na de heropening van de cold case werd de aanhouding verricht. Tijdens de zitting bleek dat de verdachte M. al in beeld was tijdens een recnte uitzending van ‘Opsporing verzocht’. Mensen in zijn omgeving waren benaderd door de politie om vooral naar de uitzending te kijken.

De advocaat van M. gaf dit aan terwijl hij vroeg om vrijlating voor zijn cliënt. Volgens hem is het niet gezegd dat M. ook daadwerkelijk op de plaats delict was, ook al werd daar een bivakmuts met sporen van hem gevonden. “Het gaat tenslotte om een verplaatsbaar en overdraagbaar artikel”, aldus meester Vito Shukrula. Ook zou M. een haarziekte hebben, waardoor hij overal haren zou hebben achtergelaten in die periode. “Ik vergelijk dat maar met iemand die een kat heeft. Die haren neemt diegene ook overal mee naartoe, zoals in de tram. En dan verspreiden die zich”, aldus de advocaat.

Een doktersverklaring daarover is er niet. Volgens de raadsman omdat na 34 jaar niet meer is te achterhalen waar de dokter van destijds zich bevindt. Een andere getuige mag wel binnenkort worden gehoord over de haarziekte.

Brian M. ontkent

Brian M., ineengedoken en af en toe hoofdschuddend, ontkende zelf iedere betrokkenheid. “Ik heb niets te maken met de dood van Hans van der Mee. Ik zit al maanden onschuldig en onder erbarmelijke omstandigheden vast. Ik ben wekenlang geïsoleerd en al vier keer overgeplaatst. Ik hoop dat u deze nachtmerrie voor mij zo snel mogelijk beëindigd.”

De rechtbank ging niet mee in het verzoek om de verdachte vrij te laten. De DNA-match en de informatie die uit zogeheten ovc-gesprekken (geheime opnames van justitie) is gekomen, zijn voldoende om de man vast te houden, zo liet de rechtbank weten. De volgende zitting is op 17 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer