Topman Agentschap Justitie reageert: ‘Privébewakers voor enkelband alleen in worstcasescenario’

© ANP / ANP
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Volgens Bob Van den Broeck, administrateur-generaal van het Agentschap Justitie en Handhaving, is het mogelijk inzetten van een private partner bij het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht (VCET) alleen mogelijk in hoogst uitzonderlijke gevallen.

De administrateur-generaal reageert daarmee op de kritiek van vakbonden ACOD en ACV op de beslissing van minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) om ‘in uitzonderlijke omstandigheden’ privébewakers in te zetten bij de opvolging van mensen met een enkelband.

Alles wat betreft enkelbanden is Vlaamse materie. In 2023 droegen 6700 personen een enkelband, een record. Het VCET telt zo’n 110 medewerkers.

(Lees verder onder de preview)

Bob Van den Broeck reageert verbaasd op de reactie van de vakbonden, die afkerig staan tegenover de plannen. Volgens de topman van het Agentschap Justitie en Handhaving is de kwestie al ter sprake gekomen in overleg, zonder dat de bonden protest lieten aantekenen.

‘De mogelijkheid om een private partner in te zetten is dan ook voorbehouden voor het worstcasescenario’, zegt hij. ‘In tegenstelling tot het federale niveau, kunnen wij in Vlaanderen geen politie opvorderen. Daarom kijken we naar privépartners, waarvan de medewerkers gescreend moeten worden door de Nationale Veiligheidsoverheid. De opdracht is bovendien zeer tijdelijk van aard, tot de calamiteit voorbij is. We willen toch geen situatie waarin we plots merken dat we mensen met een enkelband niet meer kunnen opvolgen?’

Volgens Van den Broeck is de kans dan ook zeer klein dat het ooit zo ver zal komen. ‘Maar om correct voorbereid te zijn, is een decretale basis de beste optie.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content