Archiefbeelden© TVL

Tot zes jaar cel voor MDMA-labo in verlaten Maasmechelse renovatiewoning

Maasmechelen -

Een 41-jarige Maasmechelaar krijgt vier jaar cel, met gedeeltelijk uitstel, omdat hij zijn twee woningen ter beschikking stelde voor een MDMA-labo. Hij was ook de kok van dienst. De tussenpersoon die contacten onderhield met de Nederlandse organisatie achter het labo, moet zes jaar naar de cel. “Ik dacht nog: waar ben ik toch aan begonnen?”

Shauni Deferm

Op 11 februari vorig jaar kreeg de politie informatie over een drugslabo in een verlaten woning op de Joseph Smeetslaan in Maasmechelen. Op 15 februari zagen de inspecteurs hoe de 41-jarige eigenaar van het pand een ontmoeting had op een parking met een 37-jarige Maasmechelaar, die de contacten met de Nederlandse organisatie en financierders onderhield. Op 27 februari gingen de speurders over tot een inval in het pand. Zij legden een professioneel MDMA-labo bloot.

4,3 miljoen euro

De woning was in eerste instantie als renovatieproject aangekocht door de veertiger, waardoor de politie ook een kijkje ging nemen in zijn gezinswoning op de Lindenlaan. Daar woonde de man samen met zijn echtgenote en kinderen, maar dat weerhield hem niet om in de kelderruimte 540 kilogram MDMA-kristallen te stockeren. “En dit is maar een topje van de ijsberg”, zo zei de aanklager tijdens de behandeling van de zaak. “Er werden voordien al 1.828 kilogram MDMA-kristallen verkocht, goed voor een winst van maar liefst 4.388.400 euro.”

“Het was pas toen ik er echt mee bezig was, dat ik dacht: waar ben ik toch aan begonnen? Maar ze zeiden dat ik niet meer terug kon en dat ik moest afmaken waaraan ik begonnen was”

De beklaagde veertiger

In de kelderruimte van de gezinswoning vonden de agenten ook restanten van een ontmantelde cannabisplantage van 321 planten uit 2021. Er zouden drie oogsten geweest zijn en de opbrengst werd door de veertiger verkocht aan Nederlandse growshops.

Epilepsie

De veertiger gaf zijn betrokkenheid toe. “Het was pas toen ik er echt mee bezig was, dat ik dacht: Waar ben ik toch aan begonnen? Maar ze zeiden dat ik niet meer terug kon en dat ik moest afmaken waaraan ik begonnen was”, klonk het. “Daar werken, was een hel voor mij. Ik heb toen zelfs een epilepsieaanval gehad door de stress.”

Op 27 februari 2023 vielen de speurders het pand op de Joseph Smeetslaan in Maasmechelen binnen.© Jjos Thomassen

De man, bijgestaan door meester Pieter Filipowicz, krijgt vier jaar cel en een geldboete van 16.000 euro, beide met de helft uitstel. De tussenpersoon, die vertegenwoordigd werd door meester Bert Partoens, krijgt zes jaar opsluiting.

Vrijspraak 

Volgens de aanklager was de echtgenote van de man, bijgestaan door meester Ben Stalmans, minstens op de hoogte van de drugsplannen van haar echtgenoot. Maar omdat zij zelf niet meehielp bij de drugsproductie en ze volgens de rechter geen plicht heeft om haar echtgenoot te verklikken, kreeg ze de vrijspraak.

Verder stonden twee mannen die instonden voor de transporten van materialen en de huur van voertuigen, zoals een Renault Trafic en een Mercedes Sprinter, voor de rechter. Zij kregen celstraffen van 30 maanden en drie jaar, allebei met gedeeltelijk uitstel.

Ook een bedrijfsleider uit Hasselt en een van diens werknemers moesten zich verantwoorden omdat ze zeven ketels zouden gelast hebben voor de organisatie. De lasser van dienst, bijgestaan door meester Ysbert Drees, kreeg de vrijspraak omdat het niet bewezen is dat hij op de hoogte was dat de vaten voor de productie van drugs dienden.

In totaal werd er een bedrag van 689.000 euro verbeurd verklaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer